RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

В Україні почали виплати на відновлення житла: хто отримає в першу чергу

З середи, 10 травня, усі громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії РФ та яке не було відремонтоване, зможуть скористатись послугою єВідновлення для отримання державної допомоги для відновлення свого житла.

Про це інформує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, пояснюючи, що йдеться, насамперед, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.

Читайте також: Сертифікат замість грошей: як держава допоможе тим, хто втратив житло через війну

Подати заявку на допомогу можна в Дії в декілька кліків і протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання допомоги громадянам України, чиї квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення отримали незначні пошкодження внаслідок бойових дій і підлягають відновленню.

Пріоритет надаватиметься:

◾️ учасникам бойових дій,

◾️ людям з інвалідністю внаслідок війни,

◾️ ветеранам війни,

◾️ членам сімей загиблих військових,

◾️ мобілізованим,

◾️ багатодітним родинам,

◾️ людям з інвалідністю І та ІІ групи,

◾️ батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;

◾️ опікунам/піклувальникам,

◾️ прийомним батькам та патронатним вихователям,

◾️ дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

У той же час громадяни, які вже відремонтували своє житло, не можуть претендувати на державну допомогу. Але Мінінфрструктури працюємо над механізмом відшкодування, зокрема і через механізм репарацій.

У відомстві закликаємо зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій Росії.

Як отримати компенсацію?

Потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно на порталі чи в застосунку Дія, а також згодом через ЦНАП, нотаріусів або управління соцзахисту.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми, до якої підключені Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк, ПУМБ.

Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.

Після подання заявки спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розгляне заяву, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в Реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Розрахунок суми допомоги здійснюватиметься на основі ухваленого Урядом чек-листа.

Строк розгляду заяви та прийняття рішення щодо компенсації не повинен перевищувати 30 календарних днів з дня її подання.

Після цього громадянин, який подав заяву на компенсацію, отримає підтвердження та кошти на спеціалізовану картку.

Отримані кошти можна використати протягом 1 року з моменту їх нарахування лише на придбання будівельних матеріалів, а також на оплату будівельних робіт.

Як зазначили у Мінінфраструктури, за даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тисяч багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тисячі приватних садиб.

Нагадаємо, через портал "Дія", Центр надання адміністративних послуг або нотаріуса можна отримати компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло під час бойових дій в Україні. Для цього треба правильно зафіксувати пошкодження або руйнування будинку.

  • Вас може зацікавити:

У міністерстві відновлення представили алгоритм компенсацій за зруйноване житло

Якщо до вашої оселі потрапив снаряд: що робити та куди звертатися за компенсацією

Хто хоче отримати компенсацію за все майно, чекатиме грошей від Росії – Олена Шуляк