RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

ЗСУ не тільки обороняються, а й наступають: зведення Генштабу за 13 травня

Станом на вечір 13 травня, на 444-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну, окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Зокрема, там відбулось орієнтовно 40 бойових зіткнень. Епіцентром боїв залишаються Бахмут та Мар’їнка.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Вночі у Миколаєві, Києві, Львові та Хмельницькому лунали вибухи: що відомо

У ніч на 13 травня рашисти запустили по Україні безпілотники Shahed-136/131, але українська система ППО збила 18 із 22 дронів. Внаслідок обстрілу С-300 Миколаєва є поранені та пошкоджено багатоповерхівку, а також іншу цивільну інфраструктуру.

Окупанти завдали 66 авіаційних ударів та здійснили близько 70 обстрілів з РСЗВ. Внаслідок обстрілу Костянтинівки Донеччини, є двоє загиблих та 11 поранених місцевих жителів, серед яких є діти. Також зруйновано приватний житловий будинок, пошкоджено чотири багатоповерхівки та інша цивільна інфраструктура.

Обстріли російськими окупантами

На Волинському та Поліському напрямках не зафіксовано ознак формування наступальних угруповань противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах та обстріляв:

  • Мхи, Прогрес, Семенівку Чернігівщини;
  • Бударки Харківщини.

Також окупанти здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів:

  • Клюси, Єліне, Заріччя, Мхи, Медведівка Чернігівщини;
  • Стара Гута, Дем’янівка, Бачівськ, Вільна Слобода, Бобилівка Сумщини;
  • Козача Лопань, Огірцеве, Гатище, Бочкове, Нестерне, Бударки Харківщини.

На Куп’янському напрямку рашисти невдало наступали у районі Новоселівського та східної околиці Стельмахівки, а також обстріляли з авіації Вільшану та Котлярівку. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали:

  • Новомлинськ, Дворічна, Табаївка Харківщини;
  • Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку наступальних дій не зафіксовано. Водночас завдано авіаційного удару по районах населених пунктів:

  • Білогорівка Луганщини;
  • Верхньокам’янське і Спірне Донеччини.

Також артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, які межують з лінією бойового зіткнення:

  • Макіївка Луганщини,
  • Білогорівка, Верхньокам’янське Спірне та Берестове Донеччини.

На Бахмутському напрямку ведуться наступальні дії російської армії та тривають важкі бої за Бахмут. Було здійснено невдалий наступ у напрямку населених пунктів Богданівка, Бахмут та Біла Гора. Поряд із веденням позиційної оборони українські воїни ведуть активні дії, у тому числі наступальні. Від російських обстрілів постраждали:

  • Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Дружба, Північне, Південне, Торецьк, Донеччини.

На Авдіївському напрямку завдано авіаційного удару по Авдіївці. Обстріляно з артилерії Первомайське та Карлівка Донеччини.

На Мар’їнському напрямку ЗСУ відбили численні атаки ворога в районі Мар’їнки. Обстрілів зазнали населені пункти Георгіївка та Побєда Донеччини.

На Шахтарському напрямку не зафіксовано наступальних дій противника, але завдано авіаційного удару по Пречистівці та обстріляли Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські військові продовжують оборонятися. Завдано авіаційних ударів по районах населених пунктів:

  • Времівка Донеччини;
  • Бурлацьке, Затишшя, Гуляйполе, Малі Щербаки Запорізької області;
  • Берислав і Козацьке Херсонщини.

Також окупанти обстріляли населені пункти на межі з лінією бойового зіткнення, зокрема:

  • Малинівка, Гуляйполе, Білогір'я, Новоданилівка, Новоандріївка, Новопавлівка, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області;
  • Золота Балка, Михайлівка, Антонівка, Чорнобаївка Херсонщини та Херсон.

Ситуація на окупованих територіях

Російські загарбники у тимчасово окупованому Маріуполі у відділу "поліції" для допитів місцевого населення залучили близько 50 представників Слідкому РФ. Вони допитують та знущаються над цивільним населенням.

Крім того, російські війська продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим. Так, у Таврійському Херсонщини у дитячого садочку рашисти облаштували польовий шпиталь. Напередодні зафіксовано прибуття трьох військових вантажівок з пораненими бойовиками.

ЗСУ

Українська авіація здійснила вісім обстрілів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також удару по ЗРК росіян. Також збито два розвідувальних безпілотники “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили чотири райони зосередження живої сили, два склади боєприпасів, а також дві станції радіоелектронної боротьби рашистів.

Нагадаємо, у суботу, 13 травня, окупанти обстріляли Берислав авіабомбами. Місто залишилося без світла.

  • Вас може зацікавити:

Все ближче до нової "ювілейної" цифри: свіжі дані про втрати окупантів в Україні

Нічний удар по Миколаєву: рятувальники показали фото та відео наслідків

Число постраждалих на Хмельниччині зросло: мер озвучив цифру