RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

ЗСУ знищили 18 "шахедів" та продовжують відбивати атаки противника: зведення Генштабу 20 травня

Станом на 20 травня, 451-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну, за минулу добу відбулось понад 80 бойових зіткнень на місцях зосередження основних зусиль ворога - на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої велися за Бахмут, Мар’їнку та в районах Авдіївки, Степового і Новомихайлівки.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Передача Україні винищувачів F-16: про що домовився Зеленський із союзниками

У ніч на 20 травня рашисти завдали чергового авіаційного удару дронами-камікадзе “Шахед” по території Україні. Наразі дані про наслідки атаки уточнюються. Також було здійснено шість ракетних, 62 авіаційних та 65 обстрілів з РСЗВ по українських позиціях та населених пунктах.

У результаті ворожих обстрілів зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Є загиблі та поранені цивільні особи, загинула дитина, зруйновано житлові приватні будинки, медустанови тощо у Кривому Розі Дніпропетровської області, населених пунктах Степногірськ Запорізької та Берислав і Зеленівка Херсонської області.

Обстріли російськими військовими

На Волинському та Поліському напрямках змін немає, ознак формування наступальних ворожих угруповань не зафіксовано.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти продовжують зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Вони завдали авіаційних ударів у Глибокому, Плетенівці та Землянці Харківщини, а також здійснили мінометні та артилерійські обстріли таких населених пунктів:

  • Блешня, Карповичі Чернігівщини;
  • Малушине, Шпиль, Волфине, Олексіївка, Садки, Мотриця, Тур’я, Славгород, Верхня Пожня та Пожня Сумщини;
  • Уди, Гатище, Плетенівка, Покаляне, Бударки, Землянки та Тополі Харківської області.

На Куп’янському напрямку рашисти невдало наступали в районі Білогорівки Луганщини та завдали авіаційних ударів неподалік Григорівки, Вільшаної та Кислівки Харківщини. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали:

  • Фиголівка, Новомлинськ, Петропавлівка, Дворічна, Западне, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківщини;
  • Стельмахівка Луганщини.

На Лиманському напрямку наступальних дій загарбників не зафіксовано. Водночас завдано авіаційних ударів в районах населених пунктів Новолюбівка та Діброва Луганщини. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали:

  • Студенок Харківщини;
  • Макіївка, Невське, Білогорівка Луганщини;
  • Верхньокам’янське і Спірне на Донеччини.

На Бахмутському напрямку ведуться наступальні дії противником, зокрема у напрямку населених пунктів Іванівського та Білої Гори, а також тривають важкі бої за Бахмут. Ворогом завдано авіаційних ударів в районах населених пунктів Федорівка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Ступочки, Біла Гора. Також під обстріл потрапили:

  • Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Дружба та Північне Донеччини.

На Авдіївському напрямку російська армія безуспішно наступала у напрямку Новокалинового, Степоврго, Авдіївки та Первомайського. Також противник завдав авіаудару в районі Авдіївки та здійснив артилерійські обстріли:

  • Новокалинового, Бердичів , Авдіївки, Тоненького, Первомайського, Карлівки та Невельського Донеччини.

На Мар’їнському напрямку ЗСУ відбили понад 20 атак загарбників в районі Мар’їнки. Ворог обстріляв Красногорівку, Георгіївку, Мар’їнку, Курахове та Катеринівку Донеччини.

На Шахтарському напрямку окупанти безуспішно нападали понад 10 разів у районі Новомихайлівки, а також завдали авіаційного удару в районі Вугледара, Пречистівки та Золотої Ниви. Обстрілів зазнали:

  • Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Максимівка, Золота Нива та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках загарбники продовжують оборонятися. Рашисти завдали авіаційного удару по Кізомису, обстрілів зазнали населені пункти на лінії бойового зіткнення, серед яких:

  • Гуляйполе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське та Плавні Запорізької області;
  • Золота Балка, Берислав, Зеленівка, Степанівка, Кізомис та Херсон.

Ситуація на окупованих територіях

У Каховці тимчасово окупованої частини Херсонщини загарбники продовжують примусову паспортизацію місцевих жителів. Для її пришвидшення вони проводять демонстративні рейди, аби залякати населення можливою мобілізацією та відчуженням майна. Вони здійснюють поквартирні та побудинкові обходи, а також проводять перепис населення та психологічно тиснуть для примушення отримати російський паспорт.

Крім того, ворог погрожує громадянам України, які відмовились від отримання паспорта держави-агресора, примусовим виселенням із власних осель та відключенням світла.

ЗСУ

Українська авіація за 19 травня завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також вісім - по їхнім ЗРК. ЗСУ збили три крилатих ракети “Калібр”, 18 іранських ударних безпілотників “Shahed”, чотири баражуючих боєприпаси “Ланцет” та 10 ворожих розвідувальних БПЛА різного типу.

Водночас українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, сім районів зосередження озброєння та військової техніки противника, два артилерійських підрозділи на вогневій позиції, шість станцій радіоелектронної боротьби, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію ЗРК С-300.

Нагадаємо, 19 травня в Юнаківській громаді під Сумами загинули три цивільні особи через російські обстріли.

  • Вас також може зацікавити:

Ще дві країни навчатимуть пілотів ЗСУ: що відомо

Влучили в аеродром? У Маріуполі пролунали вибухи, відео

Окупанти засипали переправу на остров Джарилгач: опубліковані знімки