RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Ще дві країни навчатимуть пілотів ЗСУ: що відомо

Уряд Португалії ухвалив рішення про приєднання до авіаційної коаліції шляхом тренування українських пілотів і механіків на західних літаках-винищувачах.

Про це розповів голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба, інформує його пресслужба.

Читайте також: Польща вже передала Україні 14 винищувачів МіГ-29: офіційна заява

Керівник зовнішньополітичного відомства подякував португальському уряду за такий крок.

"Враховуючи інтенсифікацію російських ракетних обстрілів українських міст і сіл, критично важливо, аби Україна мала спроможність скинути Росію з українського неба", - зазначив Кулеба.

Також Португалія заявила про готовність надалі підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС. Окрім того, керівники МЗС України та Португалії скоординували позиції у питанні підготовки до саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі. Кулеба наголосив на важливості ухвалення лідерами НАТО політичного рішення про алгоритм вступу України в Альянс.

Водночас, за інформацією голови Верховної Ради Руслана Стефанчкука, Данія також висловила готовність вчити пілотів ЗСУ керувати літаками F-16.

"Данія вже найближчим часом розпочинає обговорювати конкретний план навчання наших пілотів. І для Данії це буде пріоритетне завдання! Дякую в.о. міністра оборони Данії Троельсу Люнд Поульсену, з яким я сьогодні мав зустріч, за це рішення! Це ще один важливий крок для наближення нашої Перемоги", - написав він у Facebook.

Раніше український президент Володимир Зеленський розповів, що окрім Британії та Нідерландів, також Франція підтримала коаліцію винищувачів.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Джо Байден схвалив план підготовки пілотів ЗСУ на літаках F-16, яка проходитиме за межами країни на одному з європейських полігонів.

  • Вас може зацікавити:

"Наші пілоти вміють літати": у ЗСУ висловилися про підготовку на винищувачах F-16

Потрібна будь-яка авіація: експерт про передачу МІГ-29 Україні

Швидко не вийде: коли Великобританія поставить Україні винищувачі Eurofighter