RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Скільки безпілотників втрачає українська армія щомісяця: британські аналітики назвали цифру

Українська армія щомісяця на війні може втрачати до 10 тисяч безпілотників. Головно - через засоби радіоелектронної боротьби противника.

Такі дані наводяться у черговому звіті військового аналітичного центру Британії RUSI, пише Forbes.

Читайте також: Новий український безпілотник має унікальні здібності: відео з "Акулою"

Хоч кількість може бути не зовсім точною, проте все одно говорить про ключову роль, яку БпЛА відіграють у російсько-українській війні. Також висновки фахівців свідчать, що тисячі дешевих дронів більш стійкі, ніж кілька дорогих літаків.

Так, у розділі про електронну війну звіт під назвою "М'ясорубка: російська тактика на другому році вторгнення в Україну" міститься вражаюча статистика. А загалом у ньому аналітики розглядають низку аспектів війни і використання противником бронетехніки, піхоти і військово-повітряних сил.

Як зазначається у звіті, радіоелектронна війна - критично важливий компонент способу ведення бойових дій Росією. Так, якщо минулого року на Донбасі було дуже багато систем РЕБ, то зараз росіяни застосовують тільки одну таку велику систему на десять кілометрів фронту, зазвичай розташовану приблизно за сім кілометрів від лінії зіткнення. Системи, як правило, спрямовані на контроль і ураження безпілотників.

"Російські військові також продовжують широко використовувати навігаційні перешкоди в зоні бойових дій як форму радіоелектронного захисту. Це призводить до того, що українські втрати БпЛА становлять приблизно 10 тисяч на місяць", - пише видання.

Доктор Джек Уотлінг наголосив, що війна зараз розтяглась на 1200-кілометри і дрони використовує кожен український взвод. Переважна ж більшість апаратів - це комерційні коптери, виробництва компанії DJI.

Хоч звіт ґрунтується на різних інтерв'ю з українськими військовими, однак Україна може й не знати достеменну кількість втрачених безпілотників, оскільки їх закуповують і малі, і великі волонтерські групи.

Зокрема, у березні в українському уряді оцінили втрати безпілотників у 10-15 на день або ж 300-450 щомісяця.

Українська статистика каже, що за 15 місяців війни ліквідували лише 2,8 тис. російських безпілотників. Можливо, втрати РФ у 2% від того, що щомісяця може втрачати Україна пов'язана з тим, що росіяни використовують менше БпЛА через проблеми з постачанням. Тоді як засоби радіоелектронної боротьби українців можуть бути не надто ефективними.

Раніше "Апостроф" повідомляв, де з 2022 року лунали вибухи в Росії та на окупованих територіях.

  • Вас може зацікавити:

ЗСУ отримали понад 1000 американських дронів-камікадзе Switchblade: у чому їхня особливість

У Підмосков'ї впав "український" безпілотник із вибухівкою: фото та всі подробиці

ЗСУ влаштували потужну "бавовну" окупантам в Токмаку: з’явилися подробиці