RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

F-16 для України і посилення ППО: в Рамштайні пройде 12-те засідання

Сьогодні, 25 травня, очікується проведення 12-го засідання Контактної групи з оборони України, яка також має назву Рамштайн. Учасники оборонної коаліції погодять подальшу допомогу Києву у боротьбі з російськими окупантами. Актуальним питанням залишається посилення ППО, а також – передача літаків F-16.

"Апостроф" розповідає всі деталі про ці переговори.

Читайте також: Коли Україна отримає літаки F-16: Міноборони назвало дату

Порядок денний

На початку засідання представники України розкажуть про ситуацію на полі бою та повідомлять про нагальні потреби.

Після цього учасники засідання обговорюватимуть ключові питання:

  • зміцнення наземної протиповітряної оборони України;
  • підтримка маневрених можливостей бронетанкової техніки ЗСУ, передача боєприпасів українській стороні.

О 19:30 відбудеться підсумкова прес-конференція глави Пентагону Ллойда Остіна та голови Об'єднаного комітету начальників штабів Сполучених Штатів Америки Марка Міллі.

Передача F-16

Ключове питання цього "Рамштайну" - авіаційне. Речник Міністерства оборони США Патрік Райдер зазначив, що на переговорах обговорюватимуть тему підготовки винищувачів. На 11-ій зустрічі в минулому місяці американський міністр оборони Ллойд Остін отримав запити від країн, які хотіли отримати від Вашингтона дозвіл на навчання українців польотам на F-16.

Сторони обговорять, у якій саме європейській країні навчатимуть українських пілотів, коли вони почнуться, які країни та за якою процедурою передадуть бойові винищувачі. Усі деталі мають озвучити вже найближчими днями.

Що кажуть в Україні?

Глава оборонного відомства України Олексій Резніков планує обговорити всі ці питання з іноземними партнерами під час "Рамштайну-12". Щодо F-16. він заявив, що ці винищувачі будуть важливим елементом для захисту мирних міст України та військових на фронті. Але рішення, які зараз приймають союзники, не означають, що "шлях закінчився". Міністр закликає набратися терпіння, оскільки потрібен час, ресурси та багато кваліфікованої праці, щоб небо над нашою країною було безпечнішим.

Своєю чергою, за словами секретаря РНБО Олексія Данилова, на "Рамштайні-12" маємо приділити особливу увагу військовій допомозі, яка потрібна нашій країні для перемоги, включаючи літаки, танки та боєприпаси.

Він зазначив, що формат "Рамштайн" вже став класичною формою роботи команди, і засідання відбуватимуться постійно доти, доки наша країна не зуміє перемогти у війні з агресором .

Нагадаємо, раніше в Пентагоні назвали головне питання порядку денного Рамштайну-12 .

Вас може зацікавити:

Навчання на танках Abrams та нова допомога союзників: підсумки зустрічі Рамштайн-11

Україна отримає від Канади новий пакет допомоги: що до нього входить

США навчатимуть бійців ЗСУ на танках Abrams: названо дату