RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Зелені свята -2023: коли святкують Трійцю і що не можна робити в цей день православним

Трійця, або Зелені свята – одне з найважливіших церковних свят для християн всього світу.

Коли святкують в Україні і чого не можна робити в цей день - розповідає "Апостроф".

Трійцю відзначають щороку в різний час, на 50-ий день від Великодня. Оскільки у 2023 році православні відзначають Великдень 16 квітня, то 4 червня буде День Святої Трійці. У католиків Трійця святкується на тиждень раніше і 2023 року припало на 28 травня.

Читайте також: Що зміниться у православному календарі з 1 вересня 2023 року: інфографіка

Давніша язичницька назва свята - Зелені свята, відображає древній культ рослинності. Самі зелені свята – тиждень, що передує Трійці – мали язичницьке підгрунтя і були, по суті, святом завершення весняного і початку літнього календарного циклу.

За давньою українською традицією, будинки та храми на Трійцю прикрашають лепехою, любистком, чебрецем, полином. Квіти, зелень та гілки дерев освячують у церкві та потім прикрашають ними помешкання. Вважається, що якщо покласти вдома освячену зелень, то недуги та хвороби обійдуть родину.

Згідно з народними прикметами, у цей день можна свататися, а також веселитися та співати пісні - у такий спосіб наші предки приваблювали удачу та зверталися до Бога з подяками.

Як і в будь-яке церковне свято, на Трійцю заборонено сваритися та пліткувати, надміру вживати алкоголь, заздрити та відмовляти в допомозі тим, хто потребує. Також в цей день потрібно відпочити від фізичної праці.

Нагадаємо, Православна церква України на Архієрейському соборі в Києві 24 травня підтримала перехід на новий Новоюліанський календар, який набуде чинності вже з 1 вересня. Остаточне рішення має ухвалити Помісний собор ПЦУ 27 липня. Відповідно до Новоюліанського календаря, святкування Великодня та Трійці відбуватиметься за старим стилем.

Вас може зацікавити:

Трійця: тексти та аудіо святкових молитов

ПЦУ перейшла на новий календар: коли відзначатимуть Великдень та Трійцю

Церковні свята у травні 2023: на які дні випадають найважливіші дати