RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Закохані чекають цього дня: що треба зробити на Трійцю, щоб залучити щастя і достаток

Трійця або Зелені свята – одне з найважливіших церковних свят християн всього світу. В той же час це християнське свято тісно переплітається з язичницькими традиціями, а деякі з них стосуються одруження.

"Апостроф" розкаже, що треба зробити на Трійцю, щоб залучити щастя і достаток.

Читайте також: Нехай у ваш дім поспішає радість! Короткі душевні привітання з Трійцею

На Трійцю не можна призначати весілля, проте зовсім інша справа – сватання і знайомство з батьками. Якщо вони випадуть на Трійцю, то шлюб буде міцним і щасливим.

Трійця завжди вважалася дівочим святом. Дівчата плетуть вінки, опускаючи їх у річку для ворожіння. Потім йшли в ліс гуляти. До цього дня пекли коровай і роздавали його в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і берегли до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм у нову сім'ю благополуччя і любов. Потім під берізкою організовували святкову трапезу. Увечері народ розважали ряджені.

На третій після свята, Богодухів день, хлопці вибирали собі наречених. Дівчата "водили тополю", в ролі якої була незаміжня дівчина – перша красуня на селі. Її наряджали вінками, стрічками, гілками та водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося до великої удачі.

Нагадаємо, Православна церква України на Архієрейському соборі в Києві 24 травня підтримала перехід на новий Новоюліанський календар, який набуде чинності вже з 1 вересня. Остаточне рішення має ухвалити Помісний собор ПЦУ 27 липня. Відповідно до Новоюліанського календаря, святкування Великодня та Трійці відбуватиметься за старим стилем.

Вас також може зацікавити:

Трійця: тексти та аудіо святкових молитов

ПЦУ перейшла на новий календар: коли відзначатимуть Великдень та Трійцю

Церковні свята у травні 2023: на які дні випадають найважливіші дати