RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Вимоги посилюються: що треба знати українцям про вихід на пенсію у 2023 році

Пенсійний вік в Україні щороку збільшується – цьогоріч на заслужений відпочинок можна буде піти зі стажем у 30 років, при цьому майбутньому пенсіонерові не може бути менше шестидесяти.

Про це повідомляє "Апостроф".

В Україні вимоги щодо виходу на пенсію у 60 років підвищуються поетапно. Так, у 2023 році вік виходу на пенсію змінився:

  • якщо страховий стаж становить 30 років, то вийти на пенсію можна у 60 років;
  • якщо стаж від 19 до 29 років – у 63 роки;
  • якщо від 15 до 19 років – у 65 років.

Читайте також: В Україні перерахували пенсії: що з мінімальними виплатами

Втім, деякі пенсіонери зможуть вийти на пенсію у 2023 році достроково за певних умов:

  • звільнення за станом здоров’я;
  • страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі;
  • звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.
  • жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку;
  • особи з інвалідністю по зору I групи;
  • працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці;
  • працівники, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу через зміни в організації виробництва і праці;
  • працівники та службовці, які пропрацювали не менш 15 календарних років в районах Крайньої Півночі або не менш 20 календарних років в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі;
  • військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, а також ті, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби;
  • працівники, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими й важкими умовами праці;
  • працівники льотного і льотно-випробного складу при вислузі років;
  • працівники, які здійснюють управління повітряним рухом і мають свідоцтво диспетчера, бортпровідники й бортпровідниці, трактористи, доярки, робітники локомотивних бригад, працівники лісозаготівельних бригад, геологічно-розвідувальних бригад, спортсмени й артисти.

Варто зазначити, що при розрахунку розміру пенсії застосовується величина оцінки вартості одного року страхового стажу на рівні 1%. Таким чином, якщо особа має страховий стаж 35 років, то її пенсія буде складати 35% заробітку, який використовується для обчислення розміру пенсії. Також, місяць роботи може бути зарахований до страхового стажу як повний місяць, якщо за цей місяць було сплачено страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок визначається як добуток розміру мінімальної заробітної плати, що станом на 2023 рік становить 6700 грн, та розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (22%), що затверджений законодавством, на місяць, за який нараховується заробітна плата або дохід. У 2023 році мінімальний страховий внесок складає 1474 грн.

Якщо особа має недостатній страховий стаж для отримання пенсії, вона має можливість докупити його, якщо бажає. Для цього потрібно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування з податковою службою за місцем проживання. Згідно з цим договором, особа одноразово сплачує єдиний внесок за певний період, починаючи з 1 січня 2004 року, коли вона не працювала і за який не було сплачено єдиний внесок.

При цьому сума внеску за кожен місяць страхового стажу не може бути меншою, ніж мінімальний внесок на момент укладення зазначеного договору, помножений на коефіцієнт 2. Виходячи із розміру єдиного внеску у 2023 році, мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь (при купівлі страхового стажу) становитиме 2948 грн.

Нагадаємо, в Україні запустили механізм так званих "меценатських пенсій", у рамках яких будь-яка людина чи організація може підвищити виплати українських пенсіонерів. Це можна зробити навіть для конкретної людини.

  • Вас також може зацікавити:

Хто має право на виплати у разі втрати годувальника: роз'яснення Міноборони

Індексація пенсій: на скільки за місяць розбагатіли пенсіонери

Частина українців отримають пенсії автоматично: кого торкнеться новий закон