RU  UA

Навчання українських пілотів на F-16: які є сценарії скорочення курсу

У четвер 15 червня у Брюсселі відбудеться тринадцята зустріч у форматі "Рамштайн", основними темами якої стануть авіаційна коаліція та членство України в НАТО.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков .

За його словами, Україна має задачу у підготовці значної кількості пілотів. Центри навчання, які погодилися це робити, мають певні обмеження щодо кількості "учнів", а тому, країни для навчання в одній партії декількох десятків українських пілотів, повинні кооперуватися.

"За закритими дверима буде обговорено точно скільки, яка країна, коли, в якому стані, буде передавати літаки, тому ще означає не тільки самі літаки, а й певна кількість озброєння до них, це й забезпечити певну кількість запчастин, забезпечити їх постійний ремонт", - наголосив Катков.

Читайте також: В Україні вночі пролунали вибухи: що відомо про атаки окупантів

Редактор також розповів, що загальний навчальний курс триває 12 місяців, проте є кілька сценаріїв його скорочення. Зокрема, це пришвидшене навчання українських пілотів, зважаючи на те, що у них найбільший бойовий досвід у світі.

"Другий аспект – можливо там буде те, що за рахунок того, що F-16 чи будь-який інший літак четвертого покоління багатофункціональний, можливо навчити одного пілота, щоб він був винищувачем протиповітряної оборони, інший буде вчитися завдавати ударів виключно по наземних цілях. Всі вони звісно будуть вміти літати на цьому літаку, але операційна роль у них буде різна", - пояснив він, додавши, що шляхом такого розділення і поступового навчання українських пілотів за окремими програмами, можливо скоротити навчання навіть за класичною програмою.

Олег Катков припустив, що навчання пілотів на окремі місії може стати прагматичним шляхом.

"Курси ведення повітряного бою – це три місяці, курси знищення наземних цілей – це три місяці, прориви ППО – це три місяці", - резюмував він.

Раніше ми писали, що Росія ударила по Україні крилатими ракетами з "шахедами" та продовжує атаки на 4 напрямках.

  • Вас може зацікавити:

Кількість знищених танків РФ наближається до круглої цифри: свіжі дані про втрати окупантів

Нічний удар по Кривому Рогу: нові подробиці та фото наслідків

Українська армія має успіхи на кількох напрямках: оновлені карти боїв