RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

"Коаліція літаків" і членство України в НАТО: всі подробиці зустрічі "Рамштайн-13"

У четвер, 15 червня, в Брюселі відбулися чергові переговори у форматі "Рамштайн". Одна з головних тем засідання – "коаліція літаків" та членство України в НАТО.

"Апостроф" слідкував за подіями зустрічі в онлайн-режимі.

Читайте також: Вже офіційно: США та Велика Британія оголосили про нову військову допомогу Україні

17:30 На підсумковій прес-конференції міністр оборони США Ллойд Остін та начальник Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі повідомили, що низка країн доповіла про плани тренувань для українських військових та підтримку ЗСУ. Німеччина та Польща доповідали про підтримку українських танків Leopard. А Нідерланди й Данія — про прогрес у планах тренувати українських пілотів.

Канада оголосила про виділення пакета на 500 млн доларів для підтримки України. Зі складу Збройних сил Канади Україні передадуть 288 ракет AIM-7 для захисту неба. Також Канада:

  • надасть 10 000 105-мм артилерійських снарядів;
  • продовжить операцію UNIFIER із навчання військових до 2026 року;
  • сприятиме підготовці пілотів, обслуговування та підтримки українських F-16;
  • візьме участь у центрі обслуговування танків Leopard 2 у Польщі.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд заявила, що 116 із 200 броньованих машин Senator, які обіцяли Україні, уже доставлені, а ще 18 мають доставити наступного тижня.

Найближчими днями також будуть доставлені 6750 штурмових гвинтівок; 1,1 мільйона патронів калібру 7,62 мм; 250 000 патронів калібру 5,56 мм; 70 000 снайперських боєприпасів.

Остін зазначив, що Італія також анонсувала надання нових, критично необхідних спроможностей для України. А кілька партнерів розглядають підтримку України у довгостроковому плані.

Норвегія та Німеччина анонсували пакети на кілька років, а Данія оголосила свій пакет приблизно на 2,6 млрд доларів для військової допомоги на 2024 рік.

15:00 США, Велика Британія, Нідерланди та Данія оголосили про партнерство, щоб відправити в Україну оборонне обладнання, яке включатиме сотні ракет.

У спільній заяві, опублікованій британським урядом, йдеться, що поставка обладнання вже почалася і має бути завершена "протягом кількох тижні".

11:38 Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що на зустрічі будуть обговорювати передачу Україні літаків, і він сподівається, що на "Рамштайні" пролунають більш конкретні заяви щодо кількості та термінів передачі Україні винищувачів.

11:15 Вступне слово Міністра оборони США Ллойда Остіна

"Зараз розпочався військовий марафон на території України. І тому ми сьогодні розглядатимемо найнагальніші потреби, які висуває Україна. Також ми будемо націлюватися на довгострокову перспективу та на довготривалий мир для України, яка живе поруч з таким сусідом", - заявив Остін.

За його словами, сьогодні контактна група буде зосереджена на тому, щоб Україна могла захищати як своє населення, так і критичну інфраструктуру за допомогою систем ППО.

"І завдяки таким системам Україна протистоїть атакам дронів і ракетним ударам. Ми говоримо про системи Patriot та NASAMS які зберігають українцям життя. І сьогодні ми будемо копати ще глибше для того, аби Україна отримала нові снаряди, амуніцію до систем ППО", - розповів Остін.

Він зауважив, що союзники також будуть підлаштовуватися до змін обставин на полі бою і відповідно до того темпу, як змінюються потреби України.

"Наші колеги також розробляють подальші плани навчання українських військових, аби вони були стабільними та безперебійними", - додав глава Пентагону.

10.40 генсек НАТО Єнс Столтенберг, прибувши на засідання міністрів оборони Альянсу, заявив, що союзники зосередяться на зустрічі на тому, щоб забезпечити функціонування поставлених систем озброєння. Генсек НАТО очікує нових обіцянок щодо постачання зброї Україні на засіданні у форматі "Рамштайн", яке відбудеться паралельно з зустріччю міністрів оборони НАТО.

"В останні дні ми бачили суттєві обіцянки (щодо постачання зброї. – ред.) і з боку європейських союзників, і з боку США… Процес триває. Україна потребує багатьох різних видів підтримки. Але, вочевидь, найбільшим фокусом буде і вже є та продовжує бути – це важливість підтримки того, що системи, які вже є там (на полі бою. – ред.), працюють так, як потрібно. Що я маю на увазі: що у них є боєприпаси, запасні частини, обслуговування, можливості ремонту, і що вони будуть мати підтримку впродовж усього наступу", – пояснив Столтенберг.

10.30 Міністр оборони України Олексій Резніков уже прибув на засідання. Очільника оборонного відомства у Брюсселі зустріла очільниця місії України при НАТО Наталія Галібаренко. Також Резнікова зустрів генерал армії США Крістофер Дж. Каволі.

Зустріч "Рамштайн-13" розпочалась об 11:00 за київським часом. Переговори очолює керівник Пентагону Ллойд Остін. Також від Сполучених Штатів буде присутній генерал Марк Міллі.

О 17:15 очікується спільний виступ Ллойда Остіна та генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Після цього, о 18:00 розпочнеться засідання комісії Україна-НАТО.

Ключовим завданням для України на "Рамштайні" буде робота над "коаліцією літаків". Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що планується предметне обговорення питань підготовки пілотів і логістики з командами міністерств оборони Нідерландів, Данії, США та інших країн коаліції. До української делегації увійшли представники Повітряних Сил ЗСУ, що може говорити про вихід переговорів щодо винищувачів на фінальний етап. Відомо, що на "Рамштайні-13" будуть присутні українські офіцери, які курують саме навчання пілотів та логістичний напрямок.

Пріоритетним для української сторони також залишається посилення ППО, артилерія, амуніція, постачання боєприпасів.

На обговорення винесуть питання створення хабів для ремонту та оснащення техніки як в Україні, так і на території союзних країн.

На минулому засіданні "Рамштайну", яке відбулося 25 травня, партнери України розглядали питання щодо надання більшої кількості систем ППО та створення європейської коаліції з проведення тренувань для українських пілотів на винищувачах четвертого покоління F-16.

Вас може зацікавити:

Частина країн НАТО може розмістити свої війська в Україні: хто на це готовий піти

Новий пакет допомоги, російський Ан-124 та вступ до НАТО: підсумки зустрічі Зеленського та Трюдо

Сунак підтримав вступ України в НАТО: Путін має отримати потужний сигнал