RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нові тарифи, ціни на пальне і основні продукти: що чекає українців з 1 липня

В Україні у липні повернеться податок 20% на усі види палива. Окрім того, на споживачів чекає новий тариф на світло. Отож, варто чекати на здорожчання й продуктів харчування.

"Апостроф" розбирався, на що ще виростуть ціни в Україні з 1 липня.

Читайте також: Буде менше, ніж рік тому: у Кабміні оцінили цьогорічний урожай

З 1 липня в Україні повернуть повний розмір ПДВ на автомобільне пальне, який було зменшено з 20% до 7% після повномасштабного вторгнення РФ. Також буде відновлено скасований акциз на пальне. За підрахунками, які оприлюднила Спілка українських підприємців, в результаті повернення повного розміру податків на автомобільне пальне літр бензину на українських АЗС може здорожчати на 12 грн, дизеля – на 8 грн, а автогазу – на 3 грн.

Новий тариф на світло готують для українців із 1 липня 2023 року. Після зростання цін для побутових споживачів, подорожчання торкнеться і бізнесу.

За підрахунками Мінаргополітики, підрив Каховської ГЕС залишив без води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Дніпропетровській та 30% – у Запорізькій областях. Це може призвести до зростання цін на овочі та фрукти на кілька відсотків.

В той же час водоканали закликають НКРЕКП встановити з 1 липня економічно обґрунтовані тарифи на послуги водоканалів. За словами голови асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитра Новицького, вартість складових тарифу — електрична енергія, реагенти, матеріали, обладнання, заробітна плата працівників, яка була встановлена ще в 2020 році, не змінилася і водоканали працюють в умовах недофінансування. За розрахунками відповідних підрозділів національного регулятора, середній відсоток підняття тарифу по Україні становить 33%. Це орієнтовно 80 грн до діючого тарифу на сім’ю з трьох людей.

Нагадаємо, НБУ спрогнозував зростання цін в Україні у 2023 році.

Вас може зацікавити:

В Україні з 1 липня подорожчає паливо: якою буде ціна за літр бензину та дизелю

Як змінилися ціни на сезонні овочі та фрукти в Україні: прогноз експерта

"Борщовий набір" подешевшав: в Україні почали падати ціни на популярний овоч