RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Ветерани ЗСУ створили Комітет очищення Федерації профспілок України та висловили недовіру "корумпованому керівництву ФПУ"

В київському готелі "Турист" відбулося засідання наглядової ради ПрАТ "Укрпрофтур" за участі військових, що є членами профспілок. Учасники засідання утворили Комітет очищення Федерації профспілок України, який оголосив вимогу люструвати керівництво ФПУ, вказуючи на епізоди корупції під час воєнного стану.

Окрім ветеранів ЗСУ у створений Комітет очищення ФПУ увійшли представники ФПУ в регіонах, керівники членських організацій ФПУ, члени Ради та Президії ФПУ, йдеться в матеріалі "Українські новини".

Представник Федерації профспілок України у Верховній Раді Сергій Каплін оприлюднив заяву Комітету, в якій висловлюється недовіра до керівництва ФПУ - Голови ФПУ Григорія Осового та його заступників, які "покинули профспілчан та Батьківщину і виїхали за кордон або ховалися в прикордонних областях західної України, зрадивши український народ".

"Керівництво профспілок самоусунулося від задач пов’язаних із боротьбою за права людей праці, але проїло і розікрало трильйони гривень, протягом 30 років проїдаючи та розкладаючи 1% від зарплатні кожної людини праці", - йдеться в заяві Комітету.

Під час засідання були оприлюднені факти та документи щодо використання 2,5 млн грн міжнародної допомоги керівництвом ФПУ в нецільовий спосіб. За документами, в червні та листопаді 2022 ДП "Турист" отримало від ФПУ 2,5 млн грн у вигляді поворотної фінансової допомоги, вона була отримана на підставі листів директора підприємства В. Драгана для покриття боргів за надані комунальні послуги та податків до бюджету. Проте, кошти були спрямовані не на покриття боргів, а перераховані приватним компаніям ТОВ "Компанія Тріумф АГРО" та ТОВ "Єврохотелсістем". Допомогу надавали за одноосібним рішенням керівництва ФПУ, таємно та без розгляду питань на засіданні Штабу ФПУ, без рішень Наглядової Ради та Правління ПрАТ "Укрпрофтур", тобто з порушеннями законодавства та статутних документів ФПУ.

"Ми вимагаємо розслідування діяльності ФПУ та повної люстрації керівництва Федерації, ми вимагаємо з’їзду, формування нових керівних органів і чіткої нової реальної програми ФПУ", - зазначив Сергій Каплін.

Він додав, що керівництво ФПУ ігнорує з’їзди, збори ФПУ, та "ізолювалося від соціальних партнерів і громадськості, заблокувало процес соціального діалогу під час війни".

Військовослужбовець 252 батальйону 112 бригади Максим "Шип" Шиповський зазначив, що задачею створеного Комітету є "підтримка курсу Президента України на перемогу, підтримка армії та Ветеранів, післявоєнна адаптація захисників та захисниць, соціальний захист та підтримка всіх жертв російської агресії".

На засіданні було оприлюднене рішення Центрального комітету Профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування про висловлення недовіри Голові ФПУ Григорію Осовому та звернення до Ради ФПУ щодо усунення його з займаної посади.

Федерація профспілок України - найбільше всеукраїнське профспілкове об'єднання, створена у 1990 році з активів Всесоюзної центральної ради профспілок в Україні. До складу ФПУ входить 44 галузеві членські організації та 27 територіальних об'єднань. Загальна кількість членів - понад 4,8 тисяч осіб.