RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому Вагнер не пішов на Москву: Пригожин зробив зізнання

Ватажок приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин зізнався, чому різко змінив плани і не пішов на Москву.

Пояснення опублікував у своєму Telegram-каналі.

Читайте також: Найцікавіше залишилося за кадром: в ГУР обіцяють другу дію у "шоу Пригожина"

Він розповів, що отримав тисячу питань з приводу подій, що відбулися, тому вирішив відповісти на головне з них. Зокрема, розповів про передумови "маршу справедливості" 23.06.2023 року. За його словами, у результаті інтриг, непродуманих рішень цей підрозділ повинен був припинити своє існування 1 липня. Тому зібралася рада командирів, яка донесла інформацію до бійців - і ніхто не погодився підписувати контакт з Міністерством оборони, оскільки всі знали з поточної обстановки та досвіду СВО, що це призведе до повної втрати боєздатності.

"Досвідчені бійці, командири просто будуть розмазані і підуть фактично на м'ясо, де не зможуть використати свій бойовий потенціал та бойовий досвід. Ті бійці, які вирішили, що вони готові перейти до Міноборони, перейшли, але це мінімальна кількість, яка обчислюється 1-2%. Всі докази для того, щоб збереже ПВК "Вагнер" у цілості та безпеці були використані, але жоден не був реалізований у спробах увійти до будь-якої іншої структури, де ми зуміємо приносити дійсно користь, - зазначив він.

Вони готові були залишити техніку в Ростові 30 червня, але незважаючи на те, що не виявляли агресії, по вагнерівцям було завдано ракетного удару. Близько 30 бійців загинули, деякі отримали поранення.

"Це стало тригером того, що негайно рада командирів ухвалила рішення, що ми повинні висуватися негайно", - зауважив він, попередивши, що не виявлятимуть агресію, якщо не завдаватимуть по них ударів.

Наголошує, що за 24 години маршу одна колона пішла до Ростова, інша - у напрямку Москви - по 780 кілометрів. При цьому "не було вбито жодного солдата на землі". Проте шкодує, що стріляли по авіації, яка скидала бомби.

Метою походу було не допустити знищення ПВК "Вагнер" та притягнути до відповідальності осіб, які припустилися безлічі помилок у ході СВО, додав Пригожин.

"Ми зупинилися в той момент, коли перший штурмовий загін, що наблизився на 200 кілометрів до Москви, розгорнув артилерію, зробили розвідку місцевості і було очевидно, що в цей момент проллється багато крові. Тому ми вирішили, що демонстрації того, що ми збираємося зробити, вона є достатньою. У рішенні розвернутися були два найважливіші чинники: ми не хотіли пролити російську кров; ми йшли для демонстрації протесту, а не для повалення влади в країні", - пояснив ватажок вагнерівців.

Водночас, самопроголошений президент Олександр Лукашенко "протягнув руку", запропонувавши знайти рішення для продовження роботи ПВК "Вагнер", додав він.

Примітно, що станом на 26 червня в адміністрації Лукашенка не підтвердили прибуття Пригожина до Білорусі

"Немає подібної інформації", - заявили у пресслужбі на запитання журналіста щодо Пригожина.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що Пригожин готував переворот з квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Шойгу переміг? У міноборони РФ показали знакове відео після "заколоту" Пригожина

"Україна не бомбила Донецьк 8 років": Пригожин висловився про війну і назвав Путіна психом

Увімкнув "задню"? Голова ПВК "Вагнер" Пригожин зробив несподівану заяву