RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Бунт Пригожина закінчився, не розпочавшись: онлайн подій за 24 червня

Голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин після масованих ударів ЗС РФ по позиціях найманців оголосив війну військовому керівництву Росії, анонсувавши масштабний похід на Москву. Вже увечері 24 червня стало відомо, що він відмовився від своїх планів і наказав своїм бойовиками повертатися назад.

"Апостроф" в онлайн режимі стежить за подіями навколо бунту "кухаря Путіна".

Читайте також: Переворот Пригожина: у передчутті громадянської війни

22:50 Кримінальну справу проти Пригожина було вирішено закрити - прес-секретар Путіна Пєсков.

21:30 Бойовики ПВК "Вагнер" залишають Ростов-на-Дону.

20:40 Самопроголошений лідер Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з лідером ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним та переконав його відмовитись від планів йти на Москву.

19:50 У Воронезькій області збили вертоліт КА-52 російських федеральних сил: екіпаж загинув.

19.37 РосЗМІ повідомляють про стрілянину біля штабу Південного військового округу в Ростові: пролунало близько 5 пострілів.


19:20 На російських телеграм-каналах повідомляють про те, що з Москви в бік Санкт-Петербурга вилетів ще один "президентський літак". На цей раз у повітрі Іл-96-300ПУ з реєстраційним номером RA-96021 спеціального льотного загону "Росія". Цей борт також використовується для перевезення вищих осіб та особисто президента. Перший президентський борт із реєстраційним номером RA-96022 вилетів у Санкт-Петербург раніше. Експерти вважають, що Путін у Санкт-Петербурзі проведе розширені консультації зі своїми конфідентами.

19:09 Телеграм-канал військових аналітиків опублікував відео, на якому в Московську область стягується авіація ВКСРФ.

19.02 У мережі з'явилося відеозвернення до мінчан із закликом підтримати людину з оточення нелегітимного президента Лукашенка, який перейде на бік білоруського народу.

"Сигналом послужить звернення людини з оточення Лукашенка. Він із частиною силовиків перейде на бік народу і попросить про допомогу... просто будьте готові", - йдеться у зверненні.

18.50 Українські телеграм-канали публікують відео з Дагестану, де з'явилися написи "Дагестан без Росії". Нагадаємо, Дагестан входить у склад РФ та був окупований нарівні з Чечною ще у часи російської імперії.

18.36 У мережі з'явилася фотографія розведеного мосту через Москву-річку у Коломні. Нагадаємо, Коломна знаходиться за 120 км від столиці РФ.

18.34 В росЗМІ повідомляють, що в Кремлі готуються оголосити у країні воєнний стан.

18.33 У Москві оголошено режим "контртерористичної операції". Про це заявив мер міста Сергій Собянін, наголосивши, що ситуація складна. Міською владою ухвалено рішення оголосити понеділок неробочим днем — за винятком органів влади та підприємств безперервного циклу, ОПК та міських служб. Москвичів попросили утримуватися від поїздок містом: можливе перекриття руху в окремих кварталах та на окремих дорогах.

18.20 Інформація, опублікована в російських телеграм-каналах, свідчать про те, що жителі Ростова-на-Дону не можуть залишити місто: виїхати з міста власним транспортом неможливо, вокзали переповнені також, маршрути з міста скасовані. Про це пише Bild. Також повідомляється, що "вагнерівці" нібито незаконно затримують людей.

18.12 МЗС Росії застеріг країни Заходу від будь-яких натяків на використання заколоту Пригожина для "досягнення русофобських цілей". "Найближчим часом ситуація знайде своє рішення, гідне вікової мудрості російського народу та держави російської, всі цілі та завдання спецоперації будуть виконані", - пафонсно заявили в МЗС країни-окупанта.

18.00 Ще один союзник РФ назвав події в країні "внутрішньою справою". У МЗС Ірану заявили, що події, що відбуваються в Росії, є внутрішньою справою країни. При цьому у заяві зовнішньополітичного відомства країни наголосили, що Іран підтримує "верховенство закону" в Російській Федерації.

17.41 РосЗМІ повідомляють про те, що в керівництві РФ обговорюється можливість визнання ПВК "Вагнер" екстремістською та терористичною організацією.

17.33 ЗМІ поширюють відео переповненого залізничного вокзалу у Ростові: мешканці поспішають залишити місто.

17.26 У пабліках розповсюджується відео, як "вагнерівці" розгортають бійців елітного підрозділу "Ахмат".

17.20 В мережі поширюється відео, як у Липецькій області перекопують дорогу, щоб, не могла проїхати військова колона ПВК "Вагнер".


17.16 Полк Калиновського виступив зі зверненням та закликав білорусів боротися з тиранією. Вони закликають білоруських військових відмежуватися від російського конфлікту, наголосивши, що у РФ йде громадянська війна. Також полк закликав долучатися громадян до підрозділів самооборони.


17.08 В мережі поширюється відео пересування "ахматівців" у бік Ростова.


16.59 Російські ЗМІ повідомляють, що колони військових ПВК "Вагнер" вже у Московській області.

16.56 Білоруський урядовий літак №1 вилетів з Мінська в напрямку Москви, проте так і не преземлився у російській столиці, зробивши дивне коло. Про це свідчать дані з RadarBox.

16.51 Колони техніки ПВК "Вагнер" вже в Липецькій області РФ. Це підтвердив губернатор регіону. Від Липецька до Москви - 400 кілометрів.

16.40 Наступні 24 години є критичними для президента Росії Володимира Путіна: він ризикує втратити владу. Про це йдеться в сюжеті CNN.

"Російський президент зіткнувся з найсерйознішою загрозою своїй владі за всі 23 роки керування ядерною державою. І приголомшливо спостерігати, як видимість тотального контролю, яку він підтримував увесь цей час, – головна перевага його автократії – руйнується за одну ніч", - йдеться у репортажі.

На думку аналітиків, тепер перед російською елітою стоїть екзистенційний вибір – між режимом президента, що хитається, і незрозумілим Пригожиним, якого створив режим для виконання брудної роботи, і який повстав проти своїх господарів.

Ситуація, на переконання аналітиків, ймовірно, змінить хід війни на користь Києва.

16.33 РосЗМІ повідомляють, що мешканці Ростова-на-Дону почали масово скуповувати продукти першої необхідності. У магазинах – порожні полиці. Продаж товарів обмежено.

16.24 ЗМІ повідомляють про те, що з території тимчасово-окупованої Луганської області в Ростовську область продовжують заїжджати колони техніки ПВК "Вагнер".

16.22 У Московській області під Коломною перекрили ділянку траси М5 "Урал" та майже всі мости через Оку. Про це повідомляють росЗМІ місцеві жителі. Громадський транспорт не функціонує, виїхати особистим неможливо. Коломна знаходиться за 120 км від Москви.

16.13 Наразі колони найманців ПВК "Вагнер" проїхали населений пункт Єлець біля Липецької області. Про це повідомляє один із телеграм-каналів. "Від Єльця до Москви 340 кілометрів по прямій без урахування рельєфу місцевості та блокпостів. Основні блокпости та позиції правоохоронних органів знаходяться біля моста через Оку на під'їздах до Москви та на трасі М4", - пише канал.

16.09 У мережі поширюються фотокартки руху колон техніки ПВК "Вагнер" у Липецькій області РФ.

16.05 РосЗМІ повідомляють про підписання Путіним закону, який дозволяє затримувати на 30 діб за порушення режиму воєнного стану.

16.03 На російських пабліках розмістили відео евакуації із Третьяковської галереї.

15.53 За даними Flight Radar, путінська еліта на бізнес-джетах залишає Москву.

15.51 Загони ПВК "Вагнер" вийшли до околиць Борисоглібська Воронезької області. Там знаходиться склад із ядерною зброєю "375 об'єкт "С", 12 управління МО РФ. Про це повідомили у військовому партизанському русі на територіях України, окупованих Росією, а також на території Росії "АТЕШ".

"Ймовірно захистити склад ЗС РФ самостійно не зможе", - йдеться у повідомленні.

15.31 Російські пропагандисти розповсюджують знімки "раптової знахідки" біля офісу Пригожина в Санкт-Петербурзі: "виявили" "Газель" із 4 млрд рублів п'ятитисячними купюрами.

15.28 У мережі розмістили фотографію переповненого ростовського залізничного вокзалу: люди поспіхом залишають місто.

15.15 Пабліки повідомляють, що літак Путіна з "червоною кнопкою" ТУ-214ПУ вилетів із аеропорту "Внуково" у бік Санкт-Петербургу.

15:08 На російських пабліках продовжують публікувати фотографії підготовки російської армії до оборони Москви. Так, опубліковано фото, як на південному заході Москви в районі Ясенів люди в камуфляжній формі встановили кулемет і влаштовують стрілецьку позицію з мішків з піском.

14.59 У своєму черговому зверненні ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив про підтримку росіянами його дій та бравував досягненнями угруповання. "Ми зайшли до Ростова... без жодного пострілу ми захопили будівлю штабу", - заявив він. Пригожин також звинуватив російську армію у непрофесійності у зв'язку з невдалим мінуванням території біля Ростова.

14.52 Ростовські канали повідомляють, що "кадировці" вже на підході до міста

У той же час "Вагнер" готується захищати Ростов, мінуючи підходи до міста.

14.46 На росканалах пишуть про бунт у московському СІЗО "Водник".

14:42 Російські пабліки публікують фотокартки окопів, які почали рити солдати в Московській області.

14.37 На "передвиборчому сайті" Пригожина опубліковано заклик підтримати його дії.

"Треба закінчувати з цим неподобством. Стратегічний резерв Вагнера – вся країна. Ти – надія Росії. Без тебе вона не має майбутнього. Генерали уб'ють Росію, якщо ти нічого не зробиш. Приєднуйся", - йдеться у заяві. Посилання на сайт "Пригожин 2024" почали активно розповсюджувати в соцмережах за кілька тижнів до початку "бунту". Ресурс поки що не заблокований у Росії.

14.29 РосЗМІ публікують карту можливого наступу ПВК "Вагнер" на Москву.

14.24 Патріарх РПЦ Кирило підтримав Путіна і закликав бійців ПВК Вагнера "одуматися". Про це йдеться в офіційній заяві патріарха. "Закликаю одуматися тих, хто взявши до рук зброю, готовий направити її проти своїх побратимів. Перед загальною загрозою слід зберігати однодумність, долати образи та особисті амбіції. Як би складно це часом не було. Підтримую зусилля глави держави Російської, спрямовані на те, щоб не допустити смути в нашій країні", - йдеться у повідомленні.

14.16 Президент Казахстану Касим Токаєв у розмові з Путіним заявив, що події, що відбуваються, - внутрішня справа Росії. "Конституційний порядок і верховенство закону є неодмінною умовою підтримки правопорядку в країні. Це є основою безпеки суспільства та його успішного розвитку", - зазначив він. Схоже, російському диктаторові нема чого розраховувати на підтримку Організації договору про колективну безпеку.

14.04 Біля штабу Південного військового округу в Ростові-на-Дону, який захопили вагнерівці, пролунав вибух і стрілянина. На відеозаписах видно людей, які біжать. Сталося щонайменше два вибухи, після чого люди побігли.

13:55 У пабліках публікують інформацію про те, що армія РФ планує підірвати мости, щоб не дати вагнерівцям зайти до Москви.

13.46 Російські telegram-канали повідомляють, що спеціальний загін швидкого реагування Кадирова "Ахмат" їде до Ростова для зачистки армії Вагнера, очікується бій за місто. За офіційною інформацією, чисельність підрозділу – лише 2500 солдатів.

13.41 У російських пабліках повідомляють, що цивільні літаки почали облітати не лише Воронезьку та Ростовську область РФ, а вже й Липецьку.

13.36 У разі успіху Пригожина українських колаборантів можуть виставити головними винними провалу "СВО". Таку думку висловив експерт Денис Казанський. "Брехали, подавали фальшиву інформацію про настрої в Україні, підбурювали до вторгнення, обіцяли, що опору не буде", - зазначив він. Казанський нагадав, що Пригожин у своєму зверненні вже назвав Медведчука "падаллю, яку слід розстріляти, тож жодних сумнівів у цьому немає. У принципі, всі ці цареви, медведчуки та ківи ідеально підходять на роль цапів-відбувайлів - їх нікому не шкода".

13.31 У мережі з'явилося відео знищення вагнерівцями російського військово-транспортного літака АН-26 (за іншими даними ІЛ-18).

13.22 У пабліках повідомляють, що Білоруський полк Калиновського готує звернення до білоруського народу о 17.00.

13.17 Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин звернувся з новим зверненням. У ньому він заявив, що угруповання не здасться і не підпорядковуватиметься наказам президента Росії. "Ми не збираємося підкорятися Путіну та ФСБ. З повинною ми не прийдемо. Хтось йде на Москву", - заявив Пригожин.

13.09 Вояки Пригожина на танках наразі дісталися Липецької області. Таку інформацію озвучив канал радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенко.

13.04 Президент України Володимир Зеленський прокоментував події у Росії.

На його переконання, що кожен, хто обирає шлях зла, – руйнує сам себе. Президент зазначив, що слабкість РФ очевидна.

"І чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю і проблем для себе ж потім отримає. Це теж очевидно. Україна здатна захистити Європу від розповзання російського зла і хаосу", - підсумував він та зазначив, що всі наші командувачі та воїни знають, що робити.

12.59 Гелікоптер Путіна вилетів у бік Валдая, де знаходиться його резиденція. Чи є серед пасажирів президент РФ – невідомо.

12.54 У Воронежі звучать сирени повітряної тривоги. У селі Рогачівка, яке знаходиться біля міста, тривають бої, мешканці евакуюються.

12.49 Армія РФ займає позиції біля мосту через Оку під Серпуховом, де проходить траса М2 "Крим" у бік Москви.


12.42 У Воронежі горить нафтобаза. У місцевих пабліках припускають, що її могли розбомбити з гелікоптера.

12.38 У Воронезькій області розбився літак Ан-24. Повідомляється, що його могли збити. Попередньо загинули троє людей.

12.30 Засновник 1-ї окремої десантно-штурмової роти у складі ЗСУ, колишній комбриг 38-ї Брестської десантно-штурмової бригади Валерій Сахащик звернувся до білоруських військових у зв'язку з подіями.

Він заявив, що проросійський шлях завів Білорусь у безвихідь.

"...або ми використовуємо цей історичний шанс і станемо успішною європейською країною, або ми втратимо все, і сама назва "Республіка Білорусь" залишиться лише у книжках", - заявив Сахащик у відеозверенні.

Він закликав "об'єднати сили та врятувати батьківщину". "Військовослужбовці 38-ї десантної бригади та інших військових частин, налаштуйтеся на нашу хвилю і залишайтеся на зв'язку. Ми переможемо!" - закінчив він своє звернення.

12:02 Розвідка Британії назвала події 24 червня "найсерйознішим викликом для росії як держави за останній час".

"У Ростові-на-Дону "Вагнер" майже точно взяв під контроль ключові міста, включно зі штаб-квартирою, звідки керують військовими діями проти України. Інші підрозділи "Вагнера" рухаються на північ через Воронезьку область, майже напевно маючи на меті дійти до москви. Оскільки дуже мало свідчень зіткнень між "Вагнером" і російськими силовиками, частина вочевидь залишилися пасивними і мовчки стали на бік "вагнерівців", – констатує розвідка.

На думку аналітиків, вирішальним стане те, чи залишаться лояльними кремлю російські силовики, особливо росгвардія.

11:58 Кадиров заявив, що все, що відбувається, - ніж у спину і справжній військовий заколот. Глава Чечні виступив за Путіна та закликав до придушення бунту Пригожина.

11:55 У Воронезькій області атаковано одну з колон ПВК "Вагнер". Також працює авіація, застосовують чавуній. Громадянська війна офіційно розпочалася.

11:49 Ростов:

11:45 Під Воронежем тривожно:

11:43 Пишуть, що на фото гелікоптер, збитий "вагнерівцями".

11:22 У бік Ростова перекидаються урядові війська, повідомляють місцеві паблики.

11:19 Авіація завдає ударів по трасі М-4, якою рухаються бійці ПВК Вагнер.

11:11 Російський добровільний корпус, який здійснює рейди на територію Білгородської області, готовий до співпраці з Пригожіним.

11:07 Пов'язаний із ПВК "Вагнер" ТГ-канал вже відкрито пише про повалення Путіна.

10:56 Відеозвернення Путіна:

10:48 Москва зараз. Кордони з техніки, бійців Росгвардії та МВС створюють на в'їзді до міста.

10:45 Пригожин у Ростові-на-Дону з заступником глави Міноборони РФ Юнус-Беком Євкуровим.

І ось ще бандити підключились

10:41 Конфлікт Пригожина з МО РФ прокоментував глава ГУР Кирило Буданов.

10:35 Усі ключові об'єкти у Воронежі взято під контроль ПВК "Вагнер", повідомляє російська служба BBC з посиланням на джерело, близьке до центрального апарату ФСБ. За словами співрозмовника видання, поки що "конкретного плану придушення заколоту ПВК "Вагнер" немає".

10:26. За даними російських ЗМІ, близько 200 російських військовослужбовців здалися в полон ПВК "Вагнер". Інцидент стався на прикордонному пункті Бугаївка.