RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Одна з бомб влучила в дитсадок: відео наслідків обстрілу росіянами Сумщини

Прикордоння Сумщини потерпає від постійних обстрілів з боку ворога і пояснень цьому немає, оскільки абсолютну більшість жертв та постраждалих об’єктів складають саме місцеві мешканці, приватні будинки та цивільні установи.

Про це інформує Командування Об'єднаних сил ЗС України.

Писарівка, Білопілля, Юнаківка – назви цих населених пунктів з прикрою періодичністю з’являються у зведеннях Генерального штабу у переліку обстрілів російських військ.

Читайте: Бійці Сил оборони провели масштабні тренування на північному кордоні: фото і відео

Одна з таких бомб розвалила дитячий садок в селі поблизу кордону. Працівниця закладу Валентина ледве стримує емоції згадуючи той страшний момент: "Це була роздягальня старшої групи, тут була виховательська…Ми тільки зробили ремонт. Що думав той ідіот (який кидав бомбу). І досі волосся дибом піднімається, як це згадую".

Ворог з незрозумілою наполегливістю майже щодня тероризує територію Сумщини особливо не обираючи методи – росіяни ведуть вогонь з РСЗВ, артилерії та наносить удари з повітря керованими авіаційними боєприпасами.

В цей час військові з Сил оборони України надійно утримують свої позиції і займаються щоденною бойовою роботою. Воїни однієї з бригад, яка ще кілька тижнів тому давала відсіч ворогові у Бахмуті не приховують свого войовничого настрою.

"Знаходимося на крайніх позиціях, тут недалеко вже державний кордон – розповідає військовослужбовець на псевдо "Вектор", - за лінією кордону ворог облаштовує свої позиції. Періодично відкривають вогонь по нас: працюють міномети, ствольна артилерія".

Слідчо-оперативні групи Національної поліції ретельно фіксують наслідки воєнних злочинів армії РФ. Поліцейські громади, як завжди у вирі подій – виїжджають на місця руйнувань, позначають вибухонебезпечні предмети та зони небезпеки.

Капітан поліції Юрій Гамота показує наслідки нещодавнього удару по населеному пункту: "Це снаряд від РСЗВ, як бачимо, залишився лише металобрухт. Російська федерація здійснила ракетний обстріл. Паралельно відбувся і артилерійський удар. У підсумку нараховано близько сорока прильотів. Ось бачимо наслідки ракетного удару, трохи далі – пряме влучання артилерійського снаряду в житловий будинок. Також було влучання в місцеву греблю і автомобільну дорогу. Ворог б’є чисто по цивільному населенню. Люди займалися своїми справами - і, бачите, посеред дороги розірваний снаряд "Граду"…".

Частини та підрозділи Сил оборони опікуються усім спектром безпекових проблем у прикордонні і упередження артилерійського терору ворога – це одне з найважливіших питань щоденної роботи українських захисників.

"Сумський напрямок залишається найбільш небезпечним у Північній операційній зоні. Прикордонні населенні пункти потерпають від обстрілів ворожих сил з територій РФ. Ворог гатить з артилерії, мінометів, реактивних систем залпового вогню. Перебуваючи в одному з населених пунктів, переконав одну родину виїхати терміново, тому що була безпосередня небезпека. Я закликаю всіх громадян, які мешкають у прикордонних районах Сумщини виїхати!", - наголосив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Чим ближче до кордону, тим більша щільність ворожих обстрілів. "Наша громада обстрілюється чи не щодня – говорить Володимир Відуєв, заступник міського голови Білопілля, - дуже багато пошкоджено об’єктів критичної інфраструктури, соціальних об’єктів. Пошкоджено школу, дитячий садок, відділення пенсійного фонду, дитячий будинок-інтернат, де жодного військового зроду не було! На превеликий жаль, страждають наші люди від тих нелюдів, що знаходяться у семи кілометрах від нас".

Мешканці прикордоння вивозять насамперед дітей, подалі від російського терору. "Вивезли ми всіх діток – каже місцева мешканка Вікторія, - вони дуже бояться і плачуть під час обстрілів. Це страшний стрес для них. Ви ж бачите – все місто виїхало".

Акумулювання зусиль усіх державних структур у такий ситуації – найбільш ефективний шлях долання наслідків російських обстрілів.

"Влада на місцях знає алгоритми і шляхи евакуаційних заходів. Для цього є все. Будь ласка, виїжджайте для того, щоб зберегти своє життя! А Сили оборони продовжать боронити українську землю", – закликає генерал-лейтенант Сергій Наєв, звертаючись до мешканців прикордоння.

В той час на позиціях Сил оборони воїни готові дати відсіч ворогові, буквально випромінюючи оптимізм: "Мама, не переживай! Я поїв і в шапці! – жартує на камеру військовий на псевдо "Малиш", – щоправда дошкуляють комарі, але ми з ними боремося. Пам’ятаєш тьотю Галю з Курська? – Вона не пройде! Кордон під надійним захистом!".

Нагадаємо, Сили оборони України готуються відбити повторний напад російських і, ймовірно, білоруських військ з півночі - на прикордонній з Республікою Білорусь місцевості облаштовуються позиції, мінуються підходи до них.

Вас може зацікавити:

Росіяни вдарили керованою бомбою по дитсадку на Сумщині: фото

На Сумщині під час ворожого артобстрілу загинули працівники лісового господарства: подробиці

Окупанти вдарили по Сумщині: загинули дитина та її батько

Ворог обстріляв Сумщину: нові дані про загиблих батька та сина

Окупанти атакували Сумщину: три енергетики загинули