RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Набути статус УБД стане простіше: що зміниться

Верховна Рада України, у четвер, 29 червня, ухвалила у першому читанні законопроект №9141 про спрощення процедури оформлення ветеранського статусу для учасників бойових дій.

Про це пише "Судово-юридична газета".

Читайте також: Частину українців звільнять від оформлення "автоцивілки": кого торкнеться

Згідно із законопроектом №9141 чиновники повинні будуть самостійно збирати документи, необхідні для надання статусу, якщо такі документи не будуть подані на розгляд комісії заявником. Усі процедури мають бути проведені у строк, що не перевищує 30 днів.

"Іноді, під час оформлення статусу учасника бойових дій, наші військові потрапляли в бюрократичну пастку. Адже війська не завжди надавали необхідні документи для набуття статусу УБД з дотриманням термінів, передбачених законодавством. Щоб уникнути залежності військовослужбовця від командира у питанні отримання чи не набуття статусу, і було розроблено цей законопроект", – цитує видання слова голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голови партії "Слуга Народу" Олени Шуляк.

За її словами, наразі органи соціального захисту, за заявою військовослужбовця чи його представника, мають самостійно витребувати необхідні документи для надання пільг чи надання статусу ветерана бойових дій.

"Комісії та органи, що приймають рішення про надання статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблої, за заявою особи, яка подає документи, або її представника зобов'язані витребувати у відповідальних органів або осіб необхідні документи, які необхідні для надання статусу. Такий орган або особа повинні відповісти на запит не пізніше ніж через 30 днів", - зазначила голова партії.

Шуляк переконана, що ухвалення законопроекту спростить процедуру набуття статусів та розв'яже проблему з порушенням термінів їх оформлення, а також ліквідує повноваження відповідальних органів, які застосовувались на їх розсуд.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді розглядають можливість повернення пільгового оподаткування (нульового розмитнення) при ввезенні авто для УБД.

Вас також може зацікавити:

Довічні пільги на комуналку: хто може отримати і як подати заявку

Ранній вихід на пенсію та надбавки: що в Україні приготували для УБД

Хто і як може отримати статус учасника бойових дій в Україні: інструкція