RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як добровольцям оформити статус УБД: адвокат пояснив нюанси

Відтепер в Україні отримати статус учасника бойових дій (УБД) можуть добровольці, які стали на захист Батьківщини на початку повномасштабної війни, але не встигли записатися до лав ЗСУ чи ТрО.

Про те, як отримати статус УБД, розповів адвокат Дмитро Йовдій.

Основна підстава для надання статусу учасника бойових дій - це довідка від командира військової частини (органу, підрозділу) ЗСУ, МВС, Нацполіції, Нацгвардії, Державної прикордонної служби України, СБУ тощо, у складі яких людина брала участь у захисті України, перебуваючи в районах ведення бойових дій.

Читайте також: Ранній вихід на пенсію та надбавки: що в Україні приготували для УБД

"Статус УБД підтверджується довідкою командира військової частини, яка була закріплена за відповідною територією, де відбувалися бойові дії. Якщо цю довідку не видали, то це можна зробити шляхом підтвердження трьома свідками, але один з них має бути саме командиром військової частини, який підтвердить, що особа в конкретний період в конкретному місці брала участь у захисті Батьківщини. Насправді це нелегко, бо ще спробуй командира знайти, дізнатися, що він пам‘ятає, а що - ні", - сказав адвокат.

Водночас довідку можна взяти в командира взводу, за яким була закріплена людина. Така процедурна можливість існує.

"Якщо всього цього немає, то це право можна підтвердити в судовому порядку, хоч це не прописано законом, але діють загальні принципі встановлені Конституцією України, що кожна людина може звернутися до суду для захисту своїх прав. Поступово буде формуватися судова практика, що навіть коли немає довідки військової частини або заяви командира взводу та ще двох свідків, які до того ж повинні мати статус учасника бойових дій, вдасться домогтися свого", - пояснив Йовдій.

Раніше "Апостроф" писав, кого з УБД повинні забезпечити житлом та протягом якого часу.