RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто і як може отримати статус учасника бойових дій в Україні: інструкція

В Україні набув чинності закон, згідно з яким отримати статус учасника бойових дій зможуть люди, які після початку повномасштабної війни РФ брали участь в обороні нашої країни, але не встигли вступити у військові чи правоохоронні формування. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець розповів, що є основою надання статусу УБД.

Про це він написав у Telegram.

Підставою для надання статусу учасника бойових дій є довідка, видана командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) ЗСУ, МВС, Нацполіції, Нацгвардії, ДПСУ, СБУ та інших утворених відповідно до закону військових формувань чи правоохоронних органів у взаємодії з якими людина брала безпосередню участь у заходах з оборони України.

Читайте також: Статус учасника бойових дій: в Україні розширили перелік осіб

Якщо такої довідки немає, статус УБД може бути виданий на підставі свідоцтва (заяви) не менше трьох свідків (одним із яких є командир підрозділу, у зоні відповідальності якого перебувала особа чи добровольче формування, у складі якої особа брала участь у здійсненні відповідних заходів).

Тим, хто отримали поранення, контузії або каліцтва для отримання статусу, необхідно свідчити не менше двох свідків, а також медичні документи, що підтверджують поранення.

Є три варіанти надання статусу УБД:

  • за зверненням командира частини, що подає документи на підлеглих військовослужбовців;
  • за зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;
  • за особистим зверненням особи, звільненої з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Раніше "Апостроф" розповідав, хто в Україні приймає рішення про надання статусу учасника бойових дій.