RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

ЗСУ атакують ворога, маючи успіх на кількох напрямках: оновлені карти боїв

Станом на 1 липня, на 493-й день широкомасштабного російського вторгнення в Україну, українські захисники наступають на адмінкордоні між Донецькою та Запорізькою областями та в районі Бахмуту, а також закріпляються на нових позиціях.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 30 червня.

Читайте також: "Мінус" понад 60 артсистем і безпілотників за добу: оновлена статистика втрат у окупантів в Україні

Харківська та Луганська області

За даними Генштабу ЗСУ, 30 червня українські воїни відбили ворожі атаки на Новоселівському напрямку, в районі Білогорівки та Роздолівки. У свою чергу, російські "воєнкори" стверджують, що ведуться позиційні бої неподалік Синьківки та Дворічної, а також нібито російська армія побудувала оборонну лінію вздовж Сіверського Дінця.

Крім того, російські джерела передають, що українські захисники розпочали наступ у невстановленому районі на Лиманському напрямку.

Луганська областьФото: understandingwar.org

Донецька область

За даними Генштабу, ЗСУ досягли певних успіхів на Бахмутському напрямку, а саме на лінії Привілля-Залізянське, де закріпили також нові позиції.

Російські "воєнкори" стверджують, що українські воїни досягли успіхів в районі дамби Курдюмівка орієнтовно в 13 км на південний захід від Бахмута, а також продовжують атакувати:

  • на північ від Бахмута в районі Ягідного, Берхівки, Дубово-Василівки;
  • на захід від Бахмута в районі Іванівського;
  • на південний захід в районі Північного, Озарянівки, Курдюмівки та Кліщіївки.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що ЗСУ не знаходяться у межах Бахмута, але контролюють південно-західну околицю міста. У Генштабі уточнили, що рашисти завдали безуспішних наземних ударів в районі Бахмута, Богданівки та Іванівського.

Донецька областьФото: understandingwar.org

Речник Східного угруповання ЗСУ полковник Сергій Череватий повідомив, що загарбники на Бахмутському напрямку мають понад 330 танків, 140 артилерійських систем та 50,3 тисяч особового складу, у тому числі ВДВ, піхотні частини, підрозділи БАРС та невеликі групи ПВК "Ветерани". Він підтвердив, що біля Бахмута не виявлено найманців з ПВК "Вагнер".

Геолокаційні кадри показують, що ЗСУ просунулися на північ від Авдіївки, на захід від Новобахмутівки, а також у Красногорівку. "Воєнкори" країни-агресора стверджують, що українські воїни атакували їхні позиції на лінії Красногорівка-Крута Балка та можуть звільнити Веселе.

Водночас Генштаб України зауважив, що окупанти завдали безуспішних наземних ударів в районі Авдіївки, Первомайського, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки

Бахмутський напрямокФото: understandingwar.org

Запорізька та Херсонська області

Минулої доби ЗСУ продовжили контрнаступ на адмінкордоні між Донецькою та Запорізькою областями. За даними Генштабу, українські сили досягли невизначеного часткового успіху на рубежі Левадне-Приютне та на лінії Мала Токмачка-Очеретувате, де закріпили нові позиції.

Російські блогери стверджують, що 30 червня українські воїни покращили свої тактичні позиції на лінії Старомайорське-Рівнопіль. Водночас вони припускають, що погані погодні умови на заході Запорізької області нібито уповільнили темп українського контрнаступу і що на цій ділянці фронту ведуться переважно позиційні бої.

Як уточнюють аналітики ISW, у районі Оріхова 29 червня і 30 червня були зливи зі шквальним вітром. Але це, ймовірно, не могло погіршити здатність маневрувати бронетехнікою та викликати тривалі збої в роботі української авіації.

Запорізька областьФото: understandingwar.org

Крім того, російські "воєнкори" стверджують що українські захисники намагалися прорвати оборону окупантів в районі П’ятихаток і досягли там часткового просування.

Водночас ЗСУ повідомляють про успішні удари по російському штабу та складу паливно-мастильних матеріалів у передмісті Бердянська. Геолокаційні кадри за 30 червня показали стовпи диму у тому районі.

Херсонська областьФото: understandingwar.org

Нагадаємо, з'явилося ефектне відео знищення окупантів на узбережжі. Після наближення до берега, плавзасіб росіян було розстріляно з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї.

  • Вас також може зацікавити:

Обговорили план наступу: що відомо про таємний візит до Києва директора ЦРУ

Дев'ятеро героїв: названо призвища бійців, загиблих при звільненні острова Зміїний

Окупанти переодягаються у цивільних, щоб сховатися від партизанів: що відбувається у Бердянську