RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Важкі бої на Донбасі і збільшення масштабів дезертирства у окупантів: що зараз відбувається на війні

Станом на 1 липня, 493-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну, тривають важкі бої на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках. Також близько 50 дагестанців зі складу каспійської флотилії ЗС РФ в районі села Дорожнянка на Запоріжжі відмовились брати участь в боях та дезертирували.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Що необхідно Україні для успішного наступу: Залужний озвучив пріоритети

Обстріли російськими військовими

Окупанти 30 червня завдали вісім ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснили понад 50 обстрілів з РСЗВ по позиціях ЗСУ, а також військових та цивільних інфраструктурних об’єктах Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Генштаб підтвердив смерть двох мирних жителів та поранення ще шістьох внаслідок ворожого удару крилатою ракетою наземного базування "Іскандер-К" по школі у Сергіївці Донецької області. Місцева школа перетворилася на руїни.

Крім того, за минулу добу окупанти влучили у будинок в Антонівці Херсонської області, внаслідок чого постраждала сім'я з дитиною. Пошкоджено близько 30 цивільних житлових будинків у тому районі.

Протягом 30 червня відбулось 22 бойових зіткнення на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках, де російські військові зосереджують свої основні зусилля.

На Волинському та Поліському напрямках - без змін, не зафіксовано ознак формування наступальних угруповань противника.

На Сіверському та Слобожанському напрямках російська армія здійснила мінометні та артилерійські обстріли близько 15 населених пунктів, у тому числі:

  • Красні Лози, Грем’яч, Богданове у Чернігівській області;
  • Волфине, Костянтинівка, Басівка Сумщини;
  • Гатище, Огірцеве і Дворічанське Харківщини.

На Куп’янському напрямку окупанти здійснили наступальні дії у напрямку Новоселівського Луганщини, але успіху не мали. Також завдано авіаційних ударів в районах Кислівки, Котлярівки та Берестового Харківщини. Артилерійських і мінометних обстрілів ворога зазнали Путникове, Фиголівка, Дворічна, Масютівка, Куп’янськ і Кислівка зазначеної області.

На Лиманському напрямку рашисти здійснили безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісництва. Завдано авіаційних ударів в районах Невського і Білогорівки Луганщини та Спірного і Роздолівки Донеччини. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед яких:

  • Білогорівка у Луганській області;
  • Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Роздолівка і Берестове у Донецькій області.

На Бахмутському напрямку загарбники здійснили безуспішні наступальні дії в районах Богданівки та Хромового, а також завдали авіаційних ударів в районах Торецька і Нью-Йорка Донеччини. Від артилерійських обстрілів потерпали минулої доби понад 15 населених пунктів, серед яких Васюківка, Богданівка, Маркове, Іванівське, Олександро-Шультине та Озарянівка Донеччини.

На Авдіївському напрямку, за підтримки авіації, окупанти вели наступальні дії в районах Авдіївки та Первомайського, успіху не мали. Також вони здійснили артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема Бердичі, Ласточкине, Степове, Тоненьке, Первомайське, Нетайлове та Карлівка Донеччини.

На Мар’їнському напрямку ЗСУ відбили усі атаки російської армії в районі Мар’їнки. Також рашисти завдали авіаційного удару біля міста та здійснили артилерійські обстріли близько 10 населених пунктів, серед яких Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка та Побєда на Донеччині.

На Шахтарському напрямку російські військові завдали авіаційних ударів у районах Благодатного та Золотої Ниви, а також здійснили обстріли близько 15 населених пунктів, зокрема Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка, Богоявленка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують зосереджувати свої зусилля на недопущенні просування ЗСУ, а також намагалися провести наступальні дії в районі Рівнополя, але успіху не мали та зазнали втрат.

Водночас ворог завдав авіаційного удару в районі Антонівки у Херсонській області та здійснив артилерійські обстріли понад 50 населених пунктів, зокрема:

  • Новодарівка, Левадне, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка Запорізької області;
  • Дудчани, Антонівка, Херсон, Степанівка, Дніпровське Херсонщини.

Ситуація на тимчасово окупованих територіях України

Через успішні бої ЗСУ та великі втрати у живій силі, у російській армії збільшилися випадки дезертирства.

"Близько 50 військовослужбовців етнічних дагестанців зі складу каспійської флотилії, в районі населеного пункту Дорожнянка Запорізької області, відмовились брати участь в бойових діях. Наявне в підрозділі озброєння російські відказники вивели з ладу", - повідомляють у Генштабі.

Крім того, загарбники й надалі використовують мирних жителів як "живий щит". У селищі Тополівка на Херсонщині російське військове командування розселяє окупантів у приватних будинках, де проживає цивільне населення.

ЗСУ

Українська авіація за 30 червня завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів та один - по ворожому ЗРК.

Також підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ за минулу добу уразили:

  • один пункт управління;
  • шість районів зосередження рашистів та їхнього озброєння, військової техніки;
  • три склади боєприпасів;
  • 24 артилерійських засоби на вогневих позиціях та станцію РЕБ.

Нагадаємо, 30 червня окупанти вдарили по Покровському району Донецької області, що призвело до жертв серед мирного населення.

  • Вас може зацікавити:

Окупанти переодягаються у цивільних, щоб сховатися від партизанів: що відбувається у Бердянську

Загинуло двоє людей: у мережі з'явилися кадри "бавовни" на нафторезервуарі в Росії

Окупанти розсилають бійцям ЗСУ фейкові листи про "відпустки": що відомо про фішингову атаку