RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В НАБУ не заперечують, що справа проти Павелка підслідна Бюро

В НАБУ підтвердили, що справу проти керівника УАФ Андрія Павелка розслідували саме детективи Національного антикорупційного бюро.

Про це "Апострофу" повідомили у відповідь на інформаційний запит.

"Детективами національного бюро здійснювалося досудове розслідування у кримінальному проваджені №52018000000000539, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 28, ч. 2 ст. 236 Кримінального кодексу України", - повідомили в НАБУ.

Йдеться про справу, в якій 16 червня Шевченківський райсуд Львова виніс рішення про арешт керівника УАФ Андрія Павелка. В НАБУ додали, що підслідність у провадженні була змінена 29 вересня 2021 та визначена за Головним слідчим управлінням Нацполіції.

Як пояснив в.о.керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Максим Грищук, зміна підслідності відбулася через відсутність доказів вини підслідної НАБУ особі, тобто Андрія Павелка.

"Детективи та прокурори звернулися з низкою запитів до різних країн щодо міжнародної правової допомоги. Надалі детективами НАБУ надіслано нам листа, де наголошувалося, що роль підслідного ним суб'єкта у даному кримінальному провадженні не знайшла свого підтвердження", - зазначив Грищук.

У НАБУ зауважили, що підслідність кримінальних правопорушень органам досудового розслідування визначена ст. 216 КПК України та залежить від частини КК України, суб'єкта кримінального правопорушення, розміру предмета кримінального правопорушення або завданої ним шкоди. Водночас згідно зі ст. 216 КПК, детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування правопорушень, передбачених і ст. 191, і ст. 209, за якими зараз кваліфіковані ймовірні правопорушення у провадженні проти керівника УАФ. Також, до осіб, підслідних НАБУ належать народні депутати. І саме такий статус мав Павелко на час розслідуваних подій та на час реєстрації самого провадження.

Крім того, як йдеться у ст. 216 КПК України, детективи НАБУ з метою попередження, виявлення, припинення та розкриття кримінальних правопорушень, також можуть розслідувати кримінальні правопорушення, які віднесені до підслідності слідчих інших органів.

Повернути справу (про будівництво заводу із виробництва штучної футбольної трави) за підслідністю до НАБУ вимагали і адвокати очільника Української асоціації футболу Андрія Павелка і він сам.

Наразі справа проти представників УАФ опинилися в одному з райвідділків м. Львів, куди була передана заступником генпрокурора Ігорем Мустецею нібито через неефективність слідства збоку ГСУ Нацполіції. Реальну причину передачі справи у Львів захист вбачає у тому, що судді в Києві відмовилися безпідставно арештовувати Павелка, в той час, як львівська суддя це зробила.