RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Підірвати ЗАЕС складно, але терористи мають інший сценарій: до чого готуватися українцям

Через дії російської армії над Україною нависла загроза вибуху на Запорізькій атомній електростанції. І якщо сам реактор підірвати окупантам буде складно, відсутність води, а не підрив енергоблоку, є найпростішим способом для російських окупантів влаштувати ядерну катастрофу в Україні.

Про це інтерв'ю OBOZREVATEL розповіла експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Читайте також: Як підготуватися до ймовірної аварії на Запорізькій АЕС і чим потрібно запастися: інструкція

Російські окупанти розмістили вибухівку у приміщеннях Запорізької АЕС ще влітку 2022 року. А 11 червня, водолази, ймовірно, встановили вибухівку у ставку-охолоджувачі. На сьогодні п'ять енергоблоків ЗАЕС перебувають у холодній зупинці, ще один – у гарячому.

"Атомні станції ніколи не проектувалися з урахуванням можливих воєнних дій. Гермооболонка та контейнери для сухого сховища відпрацьованих відходів проектувалися на випадок падіння легкого літака, на сильні землетруси, на повені, але на такі випадки ні", - сказала Кошарна.

Вона зазначила, що у зв'язку з підривом дамби Каховської ГЕС поглибилась проблема охолодження реакторів та контейнерів для відпрацьованого ядерного палива на ЗАЕС.

"За балтійською шкалою, середньорічний рівень води в Каховському водосховищі 16 метрів. Ставок був приблизно на тому ж рівні. Але коли вода повністю зникла, водозабір і наповнення ставу стали неможливими. Ставок – це 47 мільйонів кубічних метрів. Дзеркало ставка – 8 квадратних кілометрів, йде випаровування. Також йде втрата води через водопроводи, природні втрати тощо. Але там є ще й басейни-розбризкувачі, які входять до системи безпеки. Вони також призначені для охолодження цих об'єктів. Є шість басейнів для блоків 1-4 та шість басейнів для блоків 5-6. Але ці басейни теж заміновані ще влітку минулого року, коли загинув водолаз. Востаннє, 11 червня, російські водолази спускалися начебто зміцнювати шандори, але нікого з українського персоналу ЗАЕС не пустили на цей процес. Все робилося таємно. Це сталося після візиту Кирієнка, який особисто оглядав цей ставок. Потім Буданов зробив заяву про вибухівку", - зазначила експерт.

За словами Кошарної, Іван Ковалець з Інституту математичних машин та систем НАНУ розрахував можливі зони радіаційного забруднення, коли всі енергоблоки ЗАЕС у холодному зупині. У найгіршому сценарії радіус ураження становитиме близько 20 кілометрів. Але він не розраховував, що один із цих енергоблоків у гарячому зупині може бути виведений на потужність і якщо цей енергоблок буде підірваний, наслідки будуть суттєвими.

Їм можна нічого не підривати. Думаю, підірвати досить складно. А ось залишити без води для охолодження, щоб аварія розвивалася за фукусімським сценарієм – ось це цілком реально. У холодному зупині немає ізотопів йоду, звідси й рекомендація йод не пити. У йоду період напіврозпаду 8 днів. А якщо вивести енергоблок на потужність, знову утворюватиметься йод-131”, - зазначила Кошарна.

Раніше "Апостроф" повідомляв, заява українського президента про можливий підрив росіянами Запорізької АЕС з можливим витіканням радіації спровокувала масовий ажіотаж в аптеках. Громадяни скуповують йодид калію.

Вас також може зацікавити:

Вибух на ЗАЕС призведе до наслідків, які ми не уявляємо – голова Всеукраїнської екологічної ліги

Окупанти замінували ставок – охолоджувач ЗАЕС: у ГУР озвучили наслідки вибуху

ЗАЕС підірвуть? В ГУР оцінили можливість теракту на захопленій ЗАЕС