RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Українські війська перейшли до середини "ширшого контрнаступу": звіт і карти ISW

Нинішні дії ЗСУ на фронті є "початком середини" ширшого контрнаступу, - таку думку висловив заступник міністра оборони США з питань політики Колін Каль.

Про це йдеться в аналітичному зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: ЗСУ завдали 7 ударів по місцях скупчення противника: зведення за 8 липня

Так, упродовж 8 липня Сили оборони України провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту. Вони просунулися на південному фланзі Бахмута, продовжили завдавати ударів по районах зосередження окупантів у глибині тилу Луганщини та знищують склади російської техніки, зброї та боєприпасів на півдні.

За словами заступниці глави Міноборони України Ганни Маляр, ЗСУ просунулися більш ніж на 1 км на південному фланзі Бахмута. А російські блогери стверджували, що українські війська атакували російські позиції на південний захід та північний захід від міста.

Російські джерела також заявляли, що українські сили проводили наступальні операції у західній частині Донецької й західної частини Запорізької областей.

Українські військові джерела підтвердили, що ЗСУ продовжують конрнаступальні операції на Бердянському (західна частина Донецька – східна Запорізької областей) та Мелітопольському (західна частина Запоріжжя) напрямках і мають часткові успіхи на невстановлених ділянках.

ЗСУ завдали наземних ударів уздовж кордону Харківської та Луганської областей, а також південніше Кремінної. За даними українського Генштабу, російські війська намагалися просунутися на північний захід від Сватового в районі Берестового, Новоселівського та Стельмахівки, на південь від Кремінної в районі Берестового та Веселого.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському (захід Запорізької області). За її словами, ЗСУ знищують склади російської техніки, зброї та боєприпасів на цьому напрямку, щоб значно зменшити можливості РФ.

Прессекретар Таврійської групи військ України майор Валерій Шершень заявив, що захисники досягли часткового успіху й просунулися на Мелітопольському напрямі.

Водночас російські блогери стверджували, нібито українські сили "відійшли з району П'ятихатки – Жереб'янки", приблизно за 25 км на південний захід від Оріхова.

Міноборони РФ заявляло, що російські сили "відбили ураження від двох українських розвідувальних підрозділів" поблизу н. п. Марфопіль (9 км на південь від Гуляйполя) та Роботине (12 км на південь від Оріхова), а також "зупинили українську ДРГ" у районі Дорожнянки (6 км на південь від Гуляйполя).

Раніше ми писали, що вранці 8 липня росіяни вдарили по Лиману, є багато загиблих.

Вас може зацікавити:

Готуються до боїв за півострові? Окупанти активізувалися у Криму

Bradley, ракети для HIMARS і багато іншого: США оголосила зміст нового пакету військової допомоги Україні

Куди може дістати далекобійна ракета Storm Shadow: карта з радіусом ураження