RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Виплата пенсії загиблого військового: як отримати кошти неповнолітньому родичу

Пенсію у зв'язку з втратою годувальника за певних умов можуть призначити неповнолітньому родичу загиблого військовослужбовця.

За яких умов неповнолітній родич загиблого може отримати пенсію, - розповів адвокат Ігор Дайнеко.

Читайте також: Виплата пенсій в 2024 році: як зміняться вимоги до стажу

За словами юриста, відповідно до ст. 30 ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їх утриманні.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. При цьому братам, сестрам та онукам право на пенсію надається у тих випадках, якщо у них немає працездатних батьків.

Відповідно до ст. 31 цього закону, члени сім’ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

При цьому згідно ст. 267 Сімейного Кодексу України повнолітні брати, сестри зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх братів та сестер, які потребують матеріальної допомоги і якщо вони не мають батьків, чоловіка, дружини або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

Непрацездатними батьки визнаються якщо вони досягли пенсійного віку або інваліди I, II та III груп.

Таким чином, право на пенсію по втраті годувальника-військовослужбовця має брат (сестра) який не досяг 18 років та має непрацездатних батьків (або позбавлений батьківського піклування або є сиротою) або неповнолітній брат (сестра) який по відношенню до померлого є утриманцем.

Якщо ж хоча б один з його батьків є працездатним, то неповнолітній не може бути віднесений до непрацездатних членів сім’ї та не може вважатись утриманцем загиблого, та відповідно не має права згідно ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" на отримання пенсії по втраті годувальника.

Раніше ми розповідали про те, як самостійно порахувати розмір майбутньої пенсії.

Вас також може зацікавити:

Доплати до пенсій за вік: хто та які суми має отримувати у 2023 році

Не всі українці можуть вийти на пенсію вчасно: у чому проблема

Введення в Україні накопичувальної пенсії: відрахування із зарплати хочуть збільшити втричі