RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Скільки років потрібно для повного розмінування України: озвучено неймовірну цифру

За півтора року повномасштабної війни Україна перетворилася на найбільш заміновану країну у світі, навіть на фоні тих держав, як Афганістан і Сирія, територія якої забруднена мінами, бомбами та снарядами, й її "очищення" коштуватиме більше 37 млрд доларів

Про це пише The Washington Post.

Читайте: Про неї майже нічого невідомо: ЗСУ взяли як "трофей" новітню російську міну, фото

Зазначається, що кількість боєприпасів на війні в Україні є безпрецедентною, оскільки майже третина території країни, згідно зі звітом аналітичного центру зі Словаччини GLOBSEC, вимагатиме небезпечних, тривалих та дорогих операцій з розміновування.

Росія інтенсивно мінувала лінію фронту в очікуванні контрнаступу ЗСУ, використовуючи заборонені протипіхотні міни. Окупанти застосували щонайменше 13 типів протипіхотних мін, а також міни-пастки, які активуються жертвою, не рахуючи численні протитанкові міни. Це сильно уповільнює український контрнаступ, завдаючи шкоди танкам та бойовим машинам піхоти. Хоча для розмінування використовують спеціалізовані машини, але концентрація мін на передовій настільки висока, що сапери змушені розчищати шляхи вручну.

Замінована територія України настільки велика, що, за оцінками експертів, 500 групам розмінування знадобиться 757 років на повне очищення.

За оцінками GLOBSEC, один сапер може очистити дев'ять квадратних метрів на день, залежно від рельєфу місцевості та концентрації вибухівки

Світовий банк вже підрахував, що розмінування України, яке коштує від двох до восьми доларів за квадратний метр, загалом обійдеться у 37,4 мільярда доларів протягом наступних десяти років.

Нагадаємо, що в Україні з'явилася мапа вибухонебезпечних територій.

  • Вас може зацікавити:

Мешканець Херсонщини підірвався на вибухівці росіян: що відомо про його стан

На Харківщині чоловік наступив на міну "Пелюсток": що було далі

Знадобляться десятиліття: названо термін для повного розмінування Київської області