RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Пенсії по втраті годувальника: кому і як нараховують виплати в 2023 році

Пенсійний фонд України виплачує пенсії з інвалідності та з нагоди втрати годувальника на двох та більше дітей у розмірі 100 відсотків розміру пенсії за віком померлого годувальника, незалежно від того, чи були діти у нього під опікою.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Читайте також: Пенсії військовослужбовців: як нараховуються і чи є обмеження максимального розміру

"Пенсія у зв'язку із втратою годувальника відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, якщо годувальник на день смерті набув необхідного страхового стажу тривалістю від 1 до 15 років залежно від віку годувальника під час смерті”, - йдеться у повідомленні.

Щодо розміру пенсії з нагоди втрати годувальника зазначено, що на двох та більше дітей вона становить 100 відсотків розміру пенсії за віком померлого годувальника.

"Водночас, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової допомоги, сум індексацій та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячною доплатою до пенсії згідно з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання) не досягає трьох і більше членів сім'ї - 150% прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна допомога до пенсії сумі, якої бракує до зазначених розмірів. Тобто, щомісячний розмір пенсійної виплати на 3 дітей не може бути меншим за 3 139,50 грн (2093 грн х 150%, де 2093 - розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність)", - зазначили у Пенсійному фонді.

Підкреслюється, що дітям пенсія з нагоди втрати годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

"Відповідно до пункту 2 статті 166 Сімейного кодексу України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку по утриманню дитини. годувальник придбав необхідний страховий стаж)”, - йдеться у повідомленні.

У разі смерті колишнього військового пенсіонера його дружина має отримувати від 30 до 70 відсотків від його пенсії.

"Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" передбачено призначення пенсії у зв'язку із втратою годувальника у розмірі від 30 до 70 відсотків від заробітку (грошового забезпечення) залежно від обставин загибелі або смерті годувальника. Мінімальний розмір пенсії у зв'язку із втратою годувальника за нормами зазначеного закону не може бути меншим за два визначені законом розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність - на сьогодні це 4186 грн (2093 грн × 2)", - сказано у повідомленні .

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні можуть вираховувати від 20% до 50% пенсії з боржників.

Вас також може зацікавити:

"Ощадбанк" заблокує карти частини пенсіонерів: що потрібно знати про зміни з 1 вересня

Українці за кордоном можуть втратити пенсії: що робити пенсіонерам

Грошова допомога українцям: кому скасують виплати з 1 серпня