RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

День Пантелеймона Цілителя: за що православні шанують святого і що не можна робити в цей день

9 серпня православна церква вшановує пам'ять святого Пантелеймона Цілителя, покровителя лікарів та військових.

За що православні шанують святого і що не можна робити в цей день - розповідає "Апостроф".

Читайте також: День Успіння праведної Анни: що просять у матері Богородиці і як правильно молитися

Пантелеймон народився в Нікомедії (сьогоднішнє м. Ізміт, Туреччина) в сім'ї знатного язичника, проте його мати була християнкою і виховувала сина в своїй вірі. Батько віддав сина в язичницьку школу, а потім доручив знаменитому лікарю Єфросину навчати Пантелеймона лікарському мистецтву.

Багатьох людей, зокрема християн, Пантелеймон лікував безкоштовно. На нього надійшов донос імператору Максиміану, що Пантелеймон відвідує в тюрмі християн і лікує їх ім'ям Христа. Імператор озлобився на Пантелеймона і наказав катувати його, але той залишився неушкоджений. Врешті, Пантелеймона засудили до відтинання голови. Згідно з житієм, коли йому відрубали голову, то з рани потекло замість крові молоко. Кинуте в багаття тіло великомученика не згоріло і було поховане християнами.

Глава Пантелеймона зберігається в Пантелеймонівському монастирі на Афоні. У Православній церкві Пантелеймон шанується як покровитель воїнів та цілитель.

З іменем святого пов'язують дива зцілення. Так, одного разу, йдучи від старця, котрий навчав його премудростей та цілительству, Пантелеймон натрапив на мертву дитину, яку ужалила велика змія, що лежала поруч. Юнак спочатку злякався, але потім вимовив: "Господи Ісусе Христе, я недостойний взивати до Тебе, але, якщо Ти бажаєш, щоб я став рабом Твоїм, то яви Свою силу і зроби так, щоб по імені Твоєму хлопчик ожив, а єхидна стала мертвою". І сталося диво, хлопчик ожив, а змія померла.

Ще одне диво зцілення сталося, коли до хлопця звернувся сліпець та попросив його повернути зір. Пантелеймон взявся його лікувати і не тільки зцілив фізичну недугу, давши прозріння, а й духовно, долучивши старого до Христової віри. Після зцілення колишній сліпець разом з батьком Пантелеймона прийняли Хрещення.

У народі саме на День Пантелеймона цілителя знахарі збирали цілющі трави та квіти. Запаси сушених трав, зроблені 9 серпня, мали особливу цілющу силу.

Проте у день святого було суворо заборонено працювати у полі. Вважалося, що Палій, як у народі здавна називали Пантелеймона, може покарати відступника: може вигоріти поле чи будинок, а того, хто вийшов працювати у святковий день, може вдарити блискавка.

Також поганою прикметою вважалося оминути нужденного і не допомогти йому, адже сам святий Пантелеймон не залишав у біді ні хворих, ні злочинців, ні ув'язнених.

У цей день родичі та близькі військових, які отримали поранення, йшли в церкви і ставили свічку перед образом святого Пантелеймона: вважається, що Пантелеймон може зцілити навіть безнадійно хворих.

Раніше ми повідомляли, що з 1 вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар , через що дати багатьох церковних свят зміняться.

Вас також може зацікавити:

Церковні свята у липні: головні дати та за яким календарем святкуємо

Новий календар ПЦУ: коли у 2023 році відзначатимемо Івана Купала та інші "літні" свята

Собор ПЦУ офіційно переніс дату Різдва Христового: які ще церковні свята змістяться у календарі