RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

"Біля" чи "близько"? Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу

Українська мова жива, багата та милозвучна: все більше людей переходять на її використання в побуті. Проте часто в українській мові зберігається використання русизмів. Мовознавці допомагають розібратися, як правильно використовувати ті, чи інші слова та фрази.

Як правильно сказати українською про приблизну кількість часу, - розповіла викладачка української мови та організаторка розмовних клубів Олена Ольшанська.

Читайте також: "Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

Так, за її словами, в російській мові можливо сказати і "около дома" і "около восьми часов", проте в українській у різних випадках мають вживатися різні прийменники.

"Якщо ми говоримо про приблизну кількість часу, слід вживати прийменник "близько". Наприкад: "ми були востаннє в цьому місці близько двох років тому". Або. "Сьогодні ми прокинулися близько восьмої". А от прийменник "біля" можна вживати лише для позначення місця", - пояснила мовознавець.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!

Раніше ми писали, як правильно сказати "тролити" українською.

Вас може зацікавити:

"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

СМТ йдуть у минуле: в Україні ухвалили новий закон

Символ СРСР пішов в небуття: з монумента "Батьківщина-Мати" скинули радянський герб, фото