RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Пишемо грамотно: 15 найпоширеніших помилок, які допускають в українській мові

Мовні експерти розповіли про типові помилки в українській мові. Варто запам'ятати 15 особливостей вживання та написання слів.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: "Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

"Будь ласка"

Зазначене словосполучення потрібно писати окремо, без дефіса. Його завжди на письмі потрібно виділяти комами. "Будь ласка" є зміненим словосполученням з "будьте ласкаві".

"На жаль"

"На жаль" також треба писати окремо та виділяти комами. Сполуки з прийменника та іменника, при яких іменник зберігає конкретне лексичне значення й граматичну форму, потрібно писати окремо.

"У результаті"

"У результаті" необхідно завжди окремо. Проте краще замінити цей канцеляризм на "внаслідок". Це - прийменник, утворений із поєднання непохідного прийменника "в" та іменника "наслідок". Такі слова потрібно писати разом.

"З-поміж"

В українській мові складні прийменники, де першою частиною є "з-" та "із-", потрібно писати через дефіс.

"Я вважаю"

Замість поширеної помилки "я рахую" (вважати) необхідно казати "я вважаю". Це - калька.

"Складання іспитів"

Замість "здачі іспитів" треба казати "складання іспитів". Раніше такий варіант вважався допустимим, але в українській мові краще уникати скалькованих віддієслівних іменників.

"Мимохіть" та "мимохідь"

Це два різні слова та сенси. Мимохіть - тобто ненароком, а мимохідь - не зосереджуючись на чомусь.

Протягом, а не на протязі

Замість "протягом чогось" часто використовують "на протязі чогось", хоч протяг - це потік повітря у замкненому просторі.

"Бракує" замість "відсутній"

Відсутній вживається, коли йдеться про істоту. Якщо ж чогось не вистачає, то треба казати "бракує".

Нагода та в пригоді

Це різні слова:"нагода" - зручні обставини, а "пригода" - це потреба, користь або ж несподівана подія.

Навчати практичних навичок

Йдеться про плутанину з відмінком іменника, який іде після дієслова "навчати". Навчати можна тільки чогось, а не чомусь.

"Брати участь", посідати перше місце

Замість "приймати участь" треба завжди казати "брати участь", замість "займають" місця, "посідають".

Дозволяти та давати змогу

"Дозволяти" слово переважно має значення "давати дозвіл", а якщо вживається не в прямому значенні, а йдеться про отриману можливість, то краще казати "давати змогу".

Перебувати та розташований

Не можна вживати слово "знаходитися" у значенні "десь перебувати, розміщуватися". Замість нього треба казати: "розташовуватися" - якщо йдеться про географічне положення, "міститися" - входить до складу, бути всередині, "перебувати" - у певному місці.

Милозвучність мови

Українська мова має унікальні кольори: барвінковий (світло-блакитний, колір квітів барвінку), жаристий (яскраво-червоний, колір жару), капуциновий (відтінок коричневого), миртовий (відтінок темно-зеленого), смарагдовий (яскравий відтінок синювато-зеленого, колір коштовного смарагду), кубовий (насичено-синій, індиго), бразолійний (глибокий темно-синій, колір сандалу), прюнелевий (відтінок чорного, колір стиглих ягід шовковиці), кармазиновий (темно-малиновий).

Також є низка синонімів до слова "любов": кохання, любощі, любість, любва, близькість, роман, фіґлі-миглі, амури, прив’язаність, відданість, повага, пошана, шаноба, інтерес, потяг, пристрасть, уподоба, жага, захопленість, жадання.

Налічується багато синонімів до слова "вчитель": напутник, направник, наставник, викладач, викладовець, навчитель, педагог, освітянин, просвітник, просвітянин.

Раніше "Апостроф" писав, як правильно в українській мові вживати певні слова.

  • Вас також може зацікавити:

Вивчаємо українську: як правильно сказати "тролити", відео

Чим не догодило Запоріжжя? В Україні спалахнув скандал навколо пропозиції перейменування

"У нас немає нічого спільного з терористами": Київська область змінить символіку

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!