RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

День Державного Прапора 2023: цікаві факти і легенди про український стяг

Щороку, 23 серпня, Україна відзначає День державного прапора. Цю дату було обрано на честь події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор.

"Апостроф" зібрав деякі факти та легенди про державний символ України.

Читайте також: В Києві облаштують "парад" підбитої техніки окупантів: фоторепортаж з центру столиці

Перші згадки про комбінацію синього і жовтого кольорів в офіційній символіці датовані 1256 роком. В них був виконаний герб Львова із зображенням жовтого лева на блакитному тлі, яке місту подарував князь Данило Галицький. Також золотий та синій кольори використовували на гербі Галицько-Волинського князівства.

Поєднання цих кольорів було поширене і під час козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто запорожці мали сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих чи козаків.

Існує міф, що прапор має бути не синьо-жовтим, а жовто-блакитним, і те, що його перевернули – головна причина нещасть, що випадають на Україну. Раніше можна було зустріти обидва варіанти використання квітів, а після повалення Гетьманату у грудні 1918 року уряд УНР затвердив сучасну послідовність смуг.

За однією версією, синій на прапорі символізує небо, а жовтий - колоски пшениці. По-іншому, це символи двох основних стихій природи: води та вогню. З релігійної точки зору жовтий уособлює Творця, а блакитний - все земне.

Вперше після Лютневої революції 1917 р. синьо-жовті прапори з'явилися в Києві, Одесі та Харкові. 17 березня того ж року було оголошено про організацію Центральної ради. З того часу у Києві публічно та на офіційному рівні з'являються символи української державності.

Після розпаду СРСР, 18 вересня 1991 року президія Верховної ради затвердила за синьо-жовтим колірним поєднанням статус офіційного прапора країни. Сучасний святковий день було затверджено указом другого президента України Леоніда Кучми "Про День Державного Прапора України" від 23 серпня 2004 року з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

Цікаві факти про український прапор:

  • Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення - він був червоним, малиновим та червоно-синім. 1918 року Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню кольорову гаму.
  • 2016 року українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищого вулкана світу - Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота - 6872 метри.
  • Серед прапорів слов'янських країн лише українське та боснійське не мають червоного кольору.
  • Під синьо-жовтим відбулося три проголошення Української державності: 1917, 1941 та 1990 років.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи буде довгий вікенд на День Незалежності.

Вас також може зацікавити:

В Києві перекрили рух Хрещатиком: скільки діятимуть обмеження

"Укрпошта" до Дня Незалежності випустить марку "Україна-Мати"

З Днем прапора України! Красиві листівки, вірші та привітання своїми словами