RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Пенсійному фонді розповіли, чи будуть індексуватися пенсії 2024 року

Індексація пенсій в Україні у 2024 році має відбутися відповідно до чинного законодавства. Це випливає з відповіді Пенсійного фонду України (ПФУ) на офіційний запит "Апострофа".

Нагадаємо, щорічно у березні в нашій країні відбувається перерахунок розмірів пенсій для переважної більшості пенсіонерів. У 2023 році пенсії були підвищено на 19,7%, індексація торкнулася 10,5 мільйона людей (на початок цього року в Україні було 10,68 мільйона пенсіонерів).

"Частиною другою статті 42 закону №1058 визначено, що для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Розмір, дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету міністрів України з урахуванням мінімального розміру збільшення, визначеного абзацом другим цієї частини", - йдеться у повідомлені ПФУ.

Читайте також: Виплата пенсій у 2024 році: як зміняться вимоги до стажу

Наступного року також очікується індексація пенсій працюючих пенсіонерів, яка зазвичай відбувається у квітні, додали у фонді.

Щодо індексації мінімальної пенсії, яка прив’язана до розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то наразі не вирішено, чи вона буде проводитися у 2024 році.

"Питання проведення перерахунку мінімальної пенсії за віком у 2024 році буде розглянуто після прийняття державного бюджету України на 2024 рік", - йдеться у повідомлені Пенсійного фонду.

Нагадаємо, у 2023 році перегляду розміру мінімальної пенсії у липні не було, він залишився на рівні минулого року – 2093 гривні. Скоріше за все, перерахунку мінімальної пенсії не буде і у грудні.

Раніше ми писали, в якому випадку українцям суттєво підвищать пенсії.

  • Вас може зацікавити:

Куди звертатися у разі втрати або обміну паспорта: рекомендації пенсіонерам

Виплати пенсій по інвалідності: чого слід очікувати українцям з 1 вересня

Кому та на скільки підвищили пенсії в Україні влітку: у ПФУ розкрили деталі