RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Літня" температура і перші заморозки: якою прогноз погоди в Україні у вересні

Синоптики прогнозують спекотний вересень 2023 року, з нестачею дощів у більшості регіонів нашої країни. Стовпчики термометрів досягатимуть досить високих значень.

Як повідомляє Meteoprog, таким прогнозом поділився синоптик Ігор Кібальчич.

Читайте також: Спека у Києві затримається: коли у вересні чекати на похолодання

"Вересень є перехідним місяцем від літа до осені, якому властиво загальне зниження температури повітря, ослаблення грозової діяльності та інших конвективних явищ. Середня температура повітря зазвичай коливається в межах +13...+20 °С. На поверхні ґрунту, а в другій половині місяця і у повітрі вже можуть відзначатися заморозки.Кількість опадів становить у середньому 35-75 мм, у західних областях та в Карпатах 80-130 мм.Фіксуються значні варіації кількості опадів.В окремі роки під впливом полів високого тиску дощі можуть бути відсутніми, тоді як у сезони з підвищеною циклонічною діяльністю може випадати 2 – 3 місячні норми опадів або навіть більше", — поділився прогнозом синоптик.

Він зазначає, що у 2023 році перша декада першого осіннього місяця характеризуватиметься в Європі переважанням області зниженого тиску на тлі висотної улоговини, орієнтованої меридіонально з віссю приблизно через Велику Британію на Італію.

А ось над Східною Європою буде розміщено висотний гребінь. Через таку циркуляцію в нашій країні перші осінні дні виявляться теплими, спекотними місцями з денними максимальними температурами до +30 °С, на півдні та сході до +33 °С. А ось у нічний час очікується осіння температура до +10…+16 °С, на крайньому півдні та на узбережжях морів до +20 °С. Опади очікуються у західних, центральних та північних регіонах. На Сході та Півдні синоптик прогнозує дефіцит опадів та розвиток посухи.

У другій та третій декаді опади в українських областях малоймовірні.

Розмиті атмосферні фронти принесуть локальні дощі переважно на Правобережжі країни. становитимуть орієнтовно +6…+13 °С, вдень повітря прогріватиметься до +20…+26 ° С. У південній половині ночі виявляться помітно теплішими – близько +12…+18 °С, у денний годинник стовпчики термометрів покажуть +22 …+28 °С", - він.

Згідно з прогнозом синоптиків, у третій декаді вересня на тлі скорочення світлового дня на поверхні ґрунту з'являться заморозки. У західних регіонах і крайній півночі України в окремі ночі може бути мінусова температура.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, наскільки прохолодною буде осінь в Україні.

Вас може зацікавити:

Вересень у Києві буде теплим та без дощів: календар погоди на кожен день

Наприкінці місяця штормитиме три доби поспіль: календар магнітних бур на вересень

Посівний календар на вересень 2023: сприятливі та несприятливі дні для посіву, посадки та пересадки