RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Мобілізуватимуть, але є нюанси: у Раді визначили долю студентів, які отримують другу "вишку"

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування права на відстрочку від мобілізації для здобувачів другої та третьої освіти, аби в них не було можливості ухилятися від призову. Це стосуватиметься військовозобов'язаних чоловіків від 30 років.

Про це повідомив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член фракції партії "Слуга народу" Федір Веніславський в етері національного телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: Це буде вирішувати Міносвіти: в РНБО висловилися щодо мобілізації здобувачів другої вищої освіти

За даними Міністерства освіти і науки, у 2019-2021 роках студентів від 25 років було близько 40 тисяч. У 2022 році - 106 тисяч, а цього року - майже 100 тисяч.

Як пояснив Веніславський, це означає, що 60 тисяч чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення від призову - вони отримували відстрочку від мобілізації, якщо вступали на денну форму навчання. Він зареєстрував проєкт закону, який дозволить закрити цю лазівку.

"Я запропонував, щоб люди, які навчаються у послідовних видах освіти, мали право на відстрочку. А ті, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років таким правом на відстрочку скористатися не могли", - розповів Веніславський.

За його словами, після ухвалення, дія цього документа пошириться й на тих громадян, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації торік.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повістки – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, після повістки можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це звичайний процес у воюючій країні. Слід пам'ятати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти тікаєш від війни, то завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, які повістки будуть вручати військовозобов'язаним з 1 вересня.

  • Вас може зацікавити:

В Україні перевіряють довідки ВЛК щодо непридатності до служби: що загрожує ухилянтам

Навчатися ніколи не пізно: в Раді готують "сюрприз" для 30-40-річних студентів

Відстрочка для студентів: список документів, які треба подати до ТЦК