RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Загальна мобілізація: які повістки будуть вручати військовозобов'язаним з 1 вересня

В Україні знову продовжили воєнний стан та мобілізацію. Таким чином, українці віком від 18 до 60 років підлягають мобілізації та можуть отримати повістку.

"Апостроф" розповідає про види повісток, які вручатимуть військовозобов'язаним з 1 вересня.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

Після початку повномасштабного вторгнення Росії, в Україні двічі забороняли проводити призов на строкову службу у 2022 році, а потім восени до закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" додали статтю 18-1, яка забороняє проведення призову під час воєнного стану. Таким чином, повнолітні чоловіки не можуть проходити службу на заклик до кінця війни або закінчення воєнного стану. Призовниками вважаються чоловіки від 18 до 27 років, заклик відбувається у мирний час навесні та восени. Верховна Рада ухвалила законопроект про зміни до закону, які знижують призовний вік до 25 років, але президент України його досі не підписав.

Таким чином, з осені на вулицях та адресно вручатимуть три види повісток :

  • для уточнення даних;
  • на проходження ВЛК;
  • мобілізаційне розпорядження.

Чоловікам не можна одразу вручати повістку для проходження ВЛК, оскільки процедура уточнення даних передбачає надання документів на відстрочку від мобілізації, якщо вони є. Водночас, проходження ВЛК та визначення придатності до військової служби означає, що людина вже добровільно розпочала процес мобілізації, попри відстрочку.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.