RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Швеція може передати Україні винищувачі Gripen: чим вони відрізняються від F-16

Українські військові можуть отримати від Швеції літаки-винищувачі Gripen. Ця країна планує вивчити можливість такої передачі.

Про це поінформувало радіо Ekot.

Читайте також: Чому Україні потрібні сучасні літаки F-16: детальне пояснення

Відомо, що шведський уряд має намір отримати дані про те, як передача такої авіації вплине на обороноздатність Швеції і як швидко зможе отримати нові Gripen у вигляді компенсації. Також планує визначити, як має відбуватися підготовка українських пілотів, наземного персоналу на таких літаках.

Характеристики винищувачів F-16 та Gripen

Saab JAS 39 Gripen вважається багатоцільовим винищувачем четвертого покоління. Його розробили, враховуючи універсальність. Формально відносять до класу винищувачів, хоч на етапі ідеї мав бути багатоцільовим літаком, здатним виконувати різноманітні завдання.

Американські F-16 та JAS 39 Gripen - одного класу легкі однодвигунні літаки четвертого покоління.

Умовно однакове бортове оснащення сучасними цифровими системами в F-16V Block 70/72 та JAS 39E/F. Якщо порівнювати старіші версії - Block 50/52 та JAS 39C/D, то експерти віддають перевагу американському літаку.

Gripen JAS 39E/F дещо програє за своєю максимальною вагою F-16V Block 70/72: 21,7 тонни на противагу 16,5 тонни (попередні версії мали подібні характеристики - 14 тонн і 16,5 тонн відповідно). При цьому Gripen має на одну точку підвіски більше: десять проти дев'яти. Водночас льотні характеристики фактично однакові. Йдеться про швидкість, практичну стелю.

При цьому Gripen JAS 39 має важливу перевагу над американським винищувачем. Це - невибагливість до смуг. За доктриною шведських повітряних сил, в умовах війни літаки мають розсередитися та базуватися навіть на автошляхах.

Раніше ми розповідали, що у Данії назвали умову передачі Україні винищувачів F-16.

  • Вас також може зацікавити:

F-16 вже був в Україні і сідав на наші аеродроми: офіційно від Повітряних сил

Побажання України врахували: український пілот розповів про навчання на F-16, відео

Коаліція заради перемоги: скільки потрібно Україні F-16 для повного щастя