RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коаліція заради перемоги: скільки потрібно Україні F-16 для повного щастя

Низка ключових європейських країн зайнялася закупівлею західних літаків для ЗСУ

Низка ключових європейських країн зайнялася закупівлею західних літаків для ЗСУ Фото:

Те, на що Україна чекала багато місяців, відбулося. У вівторок, 16 травня, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак та глава уряду Нідерландів Марк Рютте заявили про створення міжнародної коаліції із закупівлі для України винищувачів F-16. Велика Британія також зобов'язалася готувати українських льотчиків. Про готовність навчати українських льотчиків-винищувачів прямо зараз заявив і президент Франції Емануель Макрон. Створення так званої "коаліції винищувачів" стало реальністю після офіційних візитів президента України Зеленського до Італії, Німеччини, Франції та Великобританії. Про те, коли Україна може отримати західні винищувачі і чому європейські країни все ж таки ухвалили таке рішення, читайте у матеріалі "Апострофа".

Історія повторюється

Історія створення "коаліції винищувачів" нагадує історію з передачею Україні західних танків та важкої бронетехніки. Наприкінці минулого року наша країна довго просила цю зброю у західних партнерів. Спочатку нам відмовляли, але зрештою Британія у січні першою оголосила про передачу своїх танків Challenger, і далі механізм постачання танків зрушив з мертвої точки. Потім пішли американські Abrams, а згодом і німецькі Leopard. З винищувачами вийшло так само.

Читайте також: Танки Abrams для ЗСУ: бочка меду з чайною ложкою дьогтю

Ще в березні в коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Олексій Кафтан зазначав, що Україна все ж таки отримає винищувачі і це станеться за аналогією з танками. "Я припускаю, що може повторитися ситуація, як із танками. Якась країна нам першою дасть літаки, а потім підтягнуться й інші", - сказав тоді експерт.

І тут ініціатором знову стала Британія.

"Британія посідає перше місце за рішучістю, - говорить у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, - Британці діють самостійно і без бюрократичної тяганини, як це відбувається в інших країнах Європи. І не дивно, що Британія стала на чолі ініціативи щодо винищувачів".

Як стало відомо, до ініціативи Британії вже приєдналися Нідерланди та Франція.

"Авіаційна коаліція сформується цього року. А коли конкретно західні літаки з нашими пілотами контролюватимуть українське небо, це потребує додаткової відповіді. Але коли сформується коаліція, все відбуватиметься дуже швидко", – наголосив у телемарафоні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Перші літаки ми отримаємо тоді, коли у нас будуть готові пілоти, коли все буде узгоджено з аеродромами. Це друга половина 2023 року – до кінця 2023 року у кращому випадку", – зазначив Олександр Коваленко.

Зрушення з боку НАТО

Те, що "коаліцію винищувачів" створено – велике зрушення з боку НАТО, вважає політолог Віктор Небоженко.

"Тут головне слово "коаліція", яке означає об'єднання зусиль різних країн у боротьбі з агресією проти України, - говорить у коментарі "Апострофу" політолог, - Говорячи простою мовою коаліція – це співжиття з певною метою, це не союз, як припустімо альянс. І НАТО знайшло таку форму співробітництва з Україною".

На думку Віктора Небоженка, створення коаліції винищувачів – тяжкий удар по Росії з боку НАТО.

"Північно-атлантичний альянс постійно підкреслював, що він не воює з Росією, але тепер він показує, що воює його зброя і НАТО Росії не боїться", - говорить експерт.

За словами Віктора Небоженка, в НАТО дійшли висновку, що війну треба якнайшвидше закінчувати перемогою України.

"Створенням коаліції винищувачів Захід показує, що він не залишить нас і після війни, оскільки взявся готувати наших пілотів, а це є досить тривалим процесом", - каже експерт.

Про те, що у свідомості лідерів західних країн відбулося помітне зрушення, говорить і Олександр Коваленко.

"Згадайте, як минулого року наші західні союзники тягнули з постачанням зброї. НАТО реально боялася війни з Росією і вважала російську армію другою армією світу. Тепер же міф про другу армію впав. Міф про якісь червоні лінії Путіна теж впав. Тому Захід буде нам давати і танки, і літаки", - зазначив він.

Винищувачі та контрнаступ

Утім, зважаючи на все, у передачі нам сучасних військових літаків може виникнути низка нюансів. Наприклад, базуватимуться винищувачі, найімовірніше, на аеродромах країн, що межують з Україною.

"Але потрібно розуміти, що ці літаки не будуть використані у контрнаступі, - каже Олександр Коваленко, - Спочатку потрібно підготувати необхідну кількість пілотів, а на це піде півроку. Ми з контрнаступом стільки часу чекати не можемо".

Політолог Віктор Небоженко також вважає, що українські винищувачі з метою безпеки будуть розташовані на аеродромах країн-членів НАТО, які мають спільні кордони з Україною, але отримати їх ми зможемо значно швидше.

"Літаки вилітатимуть, припустимо, з Румунії, Болгарії, Польщі і братимуть участь у бойових діях. Не виключаю, що керуватимуть ці винищувачі іноземні льотчики, які вступлять добровольцями до ЗСУ. У нас немає часу на тривалу підготовку своїх пілотів", - резюмував політолог.

Процес передачі Україні сучасних військових літаків запущено, і це головне. А щоб цей процес відбувався швидше, Британія пропонує допомогу країнам, які готові поставити Україні винищувачі.

"Якщо ми отримаємо 2-3 ескадрильї F-16, то матимемо можливість здійснювати серйозний вогневий вплив за позиціями ворога. Особливо далекобійною ракетною зброєю. І ми навіть не заходитимемо в зону ризику", – наголосив Олександр Коваленко.

Підтверджують дані розрахунки і до Міноборони. Там, відповідаючи на запит журналістів Громадського, розповіли про те, скільки потрібно F-16.

"Передача кількох одиниць цієї техніки (F-16 - "Апостроф") не дасть бажаного ефекту... Наприклад, 2-3 ескадрильї F-16 (понад 30 літаків - "Апостроф") сьогодні істотно вплинули б на хід бойових дій - це повністю змінило б ситуацію на фронті", - повідомили в Міноборони.

Читайте також: Не тільки ЗРК "Куб": що ще можуть отримати ЗСУ від Чехії

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів