RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

БМП CV90, літаки Gripen і не тільки: про що казав Зеленський під час візиту до Швеції

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна та Швеція домовилися про спільне виробництво бойових машин піхоти CV90. Також українські пілоти вже розпочали тестові випробування шведських літаків Gripen.

Про це він повідомив на конференції у Стокгольмі з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

Читайте також: Історичне рішення щодо F-16: ЗСУ отримають особливі літаки і підготовлених пілотів

Про БМП CV90 та спільну заяву

"Сьогодні ми деталізували нашу домовленість щодо спільного виробництва CV90 в Україні, локалізацію виробництва, ремонту тощо. Це дуже важливо для нас. Це приклад того, що співпраця у виробництві повністю відображає єдність наших цінностей", - заявив Зеленський.

Сторони підписали заяву про посилення співробітництва стосовно виробництва, експлуатації, підготовки операторів та обслуговування платформи CV90.

"Визнаючи, що CV90 є високоефективною та сучасною бойовою машиною, Україна та Швеція переконані, що подальше співробітництво щодо платформи CV90 буде взаємовигідним. Таким чином, ця Заява про наміри свідчить про прагнення України та Швеції посилити співробітництво щодо виробництва, експлуатації, підготовки операторів та обслуговування платформи CV90... Це також відкриє можливості для подальшого й більш тісного співробітництва у майбутньому", - йдеться у тексті заяви.

Президент України заявив, що сторони зроблять все можливе, аби перша вироблена в Україні CV90 якомога швидше з’явилась.

"Це дуже важливо для нас, це приклад того, що безпекова співпраця та співпраця у виробництві повністю відображає єдність наших цінностей", - наголосив глава української держави.

Бронезахист БМП CV90 захищає від влучання 30-мм снарядів у передній проєкції та від кругового обстрілу з кулеметів калібру 14,5-мм. Ця бойова машина піхоти може комплектуватись системами активного захисту, а також навісними елементами додаткового бронювання.

CV90 MkIV є найсучаснішою версією БМП CV90, який має 1000-сильний двигун Scania та нову підвіску, завдяки чому вантажопідйомність машини зросла на дві тонни.

БМП CV90 MkIV від BAE SystemsФото: Міноборони Чехії

Про шведські літаки Gripen

"Літаки Gripen – це гордість Швеції. Я впевнений, що Gripen може зробити нашу свободу набагато більш захищеною. Тестові випробування Gripen за участю українців, наших пілотів, уже почалися", - зазначив президент.

Під час розмови з главою шведського уряду Зеленський обговорив майбутні кроки щодо можливості України отримати дані літаки. Він також обговорить це питання з представниками парламенту Швеції.

"Я буду зустрічатися сьогодні зі спікером парламенту, із представниками всіх парламентських політичних сил. І буду порушувати це питання як одне з ключових для захисту нашого неба", - наголосив він.

У свою чергу, міністр оборони Швеції Поль Джонсон розповів телеканалу TV4 Nyheterna, що пілоти ЗСУ пройдуть навчання на тренажерах.

"Це дасть Україні підстави для ухвалення майбутніх рішень щодо оснащення своєї оборони", - пояснив він.

Gripen є багатоцільовим одномоторним винищувачем четвертого покоління, який стоїть на озброєнні Швеції з 1996 року.

JAS-39 GripenФото: Saab

Про новий пакет допомоги

"У цьому пакеті те, що важливо: боєприпаси для протиповітряної оборони й для бойових машин, запасні частини для бронетехніки, обладнання для розмінування. Все те, що додасть міцності Україні на полі бою", - розповів Зеленський.

Швеція 15 серпня підготувала для України 13-й пакет військової допомоги, який зосереджений на амуніції та запчастинах на 3,4 млрд шведських крон (майже 290 мільйонів євро).

Загалом шведський уряд виділив Україні оборонне обладнання на суму близько 17 млрд шведських крон (1,4 млрд євро).

Нагадаємо, Велика Британія готує новий пакет допомоги Україні на $114 млн, що до нього увійде.

  • Вас також може зацікавити:

Du hast чи не Du hast: що дали Україні союзники на Рамштайні-14

Рішення ухвалено: коли Україна отримає F-16 з Данії та Нідерландів

Найбільше негативу - в Польщі і Швеції: як в різних країнах ставляться до Росії