RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

​Мобілізація "сліпих": з яким зором не мають призивати і як діють ВЛК

Військово-лікарські комісії визнають придатними для служби чоловіків, зокрема, з порушеннями зору. Проте їх можуть залишити у війську через те, що ВЛК часто проводить формальну перевірку.

У додатку 1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України визначаються вади зору, з якими особу не можуть мобілізувати.

Читайте також: Е-реєстр військовозобов'язаних вже майже готовий до запуску: як працюватиме

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються тільки ті особи, що мають вражені анатомічні зміни або пороки положення повік, орбіти, кон'юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах. Окрем того, різко виражені, зі зниженням зорових функцій, що прогресує, або частими загостреннями на обох очах хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (всі види катаракти), судинної оболонки.

Також непридатними вважаються чоловіки з хворобою склоподібного тіла та очного яблука, невритом зорового нерва, хворобою та ураження зорового нерва й зорових шляхів. Перешкодою для служби також стане відшарування та розрив сітківки будь-якої етіології на обох очах; всі форми глаукоми в розвиненій та наступних стадіях на обох очах; стійкий параліч рухових м’язів очного яблука за наявності диплопії; гострота зору одного ока нижче 0,1 або сліпоту ока; відсутність очного яблука у разі гостроти зору другого ока 0,3 та нижче або гостроту зору обох очей 0,2 та нижче.

Короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному з меридіанів понад 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах понад 6,0 дптр – теж є у переліку хвороб очей, з якими особу не можуть мобілізувати.

Про недбалість лікарів на військово-лікарських комісіях розповів "Громадському" боєць Євген.

За його, словами, з кожною новою контузією в нього погіршувався зір. Особливо це стало помітно після четвертого разу.

Розмову з окулістом переповідає так: "В офтальмолога на ВЛК я бачив на таблиці для перевірки зору лише верхні літери. Та й вони розпливалися. Я кажу, що не бачу. А він: "Нічого, купиш окуляри й воюватимеш".

За словами бійця, на ВЛК його попередили: до лікарів з інших медустанов можна навіть не пробувати звертатися. Їхні діагнози ігноруватимуть. Попри численні скарги на здоров’я, Євгена відправили на передову.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" також розповідав про те, на які приховані хитрощі готові йти ТЦК.

Вас може зацікавити:

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться

Спека у військкоматах: як в Україні перевірятимуть усіх непридатних