RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

ТЦК йдуть на "приховані хитрощі": як мобілізують тих, хто має право на відстрочку

В Україні продовжили воєнний стан та мобілізацію. У зв'язку з цим виникають ситуації, коли військкоми фактично анулюють відстрочку тим, хто має на неї право, використовуючи "шахрайські" методи.

Про це повідомляє "Фокус" з посиланням на коментар юриста Миколи Максимова.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

В Україні, після отримання повістки, у разі відсутності відстрочки та хвороб, що не дозволяють нести службу, військовозобов'язаних залучають до лав ЗСУ. Але, стають відомі випадки "прихованих хитрощів" від працівників ТЦК, що застосовуються до аспірантів та студентів, які мають законне право на відстрочку.

"Наприклад, аспіранту можуть наказати пред'явити документи, яких у нього апріорі не може бути, зокрема, це студентський квиток", - каже юрист.

За його словами, поки людина намагається зібрати всі документи та довідки чи довести, що зазначених паперів вона мати не може, її направляють на військову медкомісію, а далі - мобілізаційне розпорядження і про відстрочку можна забути.

"Вже є випадки серед моїх клієнтів, коли військкомати вимагали величезну кількість додаткових документів, які доводять право військовозобов'язаного на відстрочку. Наприклад, в аспіранта вимагали студентський квиток, хоча аспіранти такого документа не мають, а також письмові звіти про здачу сесій. Якщо військовозобов'язаний не може пред'явити документи на запит військкомату, його направляють на ВЛК, а потім вручають мобілізаційне розпорядження, що нібито людина не встигла оформити відстрочку", - розповів Максимов.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Загальна мобілізація: хто може отримати броню з 1 вересня

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.