RU  UA

Путін погрожує Україні 8-мільйонним військом: в чому тут "прокол" і якою буде друга хвиля мобілізації

Президент РФ Володимир Путін помилився, називаючи число громадян призовного віку, яких планують використати проти України.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політтехнолог Михайло Шейтельман.

Читайте також: Росіян будуть "брати" на вокзалах та в аеропортах: Шойгу дав військовим "зелене світло"

Він зазначив, що Путін пригрозив до 2030 року зібрати близько 8,3 млн осіб призовного віку. Насправді він постійно плутається у цифрах. Так, нещодавно розповідав, що його армія лише за три місяці знищила близько 18 тис. українських бронетраспортерів.

"Тільки вдумайтеся - стільки "знищеною" техніки за такий короткий термін. Якщо він націлився призивати стільки людей, під рушницю їх ставити, це близько 1,2 млн осіб на рік. Куди він їх збирався направляти? Чим він їх має намір екіпірувати? Де тренувати та готувати? У їхньої системи підготовки бійців пропускна спроможність - близько 300 тис. осіб на рік", - пояснив він.

Тому Путін, швидше за все, помилився, як це з ним буває. Він сказав про вісім мільйонів, тоді як, очевидно, мав на увазі у десять разів менше, вважає експерт.

"Хотів напевно сказати про 800 тис. людей мобілізованих, а в результаті сказав про 8 млн. Подумаєш, "невеликий" промах. Якщо говорити про так звану "другу хвилю" мобілізації в РФ, то найбільш реалістично, що вони за рік можуть максимум призвати близько 450 тис. осіб. З одного боку, це реалістична цифра з урахуванням демографічних можливостей РФ, а з іншого - мобілізація саме в такому обсязі дозволить Кремлю поки не чіпати жителів Москви, Пітера та інших міст-мільйонників, щоб не розбурхувати політичну обстановку. Оце реальні показники, а не те, про що фантазував Путін", - наголосив Михайло Шейтельман.

Нагадаємо, як пише американський Інститут вивчення війни (ISW), у Кремлі активно обговорюють необхідність мобілізації населення та підготовку до другої хвилі набору резервістів перед початком осіннього призову до армії.

  • Вас також може зацікавити:

Росія готує нову хвилю примусової мобілізації: у Генштабі оцінили потребу в "гарматному м'ясі"

Вирішили "звільнити" Далекий Схід? Дані інфографіки про нові втрати Росії в Україні

Сотні тисяч загиблих та поранених: NYT назвало масштаби українських та російських втрат у війні