RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

Співробітники ТЦК під час загальної мобілізації допускають порушення, які можуть призвести до відкриття кримінального провадження.

Про це розповів капітан ЗСУ Сергій Алимов.

Зокрема, офіцер розповів про порушення з боку співробітників ТЦК, які можна трактувати як перевищення службових повноважень.

Читайте також: Жодних бойових завдань, тренувань і грошей: як "воюють" в ЗСУ обмежено придатні і що каже командування

Капітан ЗСУ обурився тим, що представники військкоматів прямо на вулиці хапають військовозобов'язаних та одразу відправляють їх на ВЛК. З його слів, подібні дії нагадують йому буремні 90-ті роки.

Таку практику офіцер назвав викраденням людей, за що передбачена кримінальна відповідальність з можливим позбавленням волі до 10 років. За його словами, ніхто не має права утримувати людину проти її волі. Навіть у працівників поліції є лише три години, впродовж якого вони можуть тримати затриманого.

Підробкою документів капітан ЗСУ назвав заповнення повістки на вулицях, коли у пусті бланки вписують ПІБ військовозобов'язаного. За подібну практику також можна отримати тюремне ув'язнення від 3 до 5 років. За словами офіцера, повістка має заповнюватися військкомом, після чого її вручають за місцем проживання військовозобов'язаного.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, з яким зором не мають призивати і як діють ВЛК.

Вас може зацікавити:

Відстрочка для студентів та освітян: в Раді запропонували нові правила мобілізації

Перевертні у ТЦК: як припинити свавілля у військкоматах

Побили і погрожували зброєю: на Львівщині працівники ТЦК напали на цивільного, відео