RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Перевертні у ТЦК: як припинити свавілля у військкоматах

Скандали у військкоматах грають на російську пропаганду

Скандали у військкоматах грають на російську пропаганду ДБР зайнялося побиттям мобілізованого у Самборі Фото: ugorod.kr.ua

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали заступника начальника одного з відділів Самбірського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) та військовослужбовця-водія цього відділу, причетних до побиття чоловіка та незаконного утримання його у приміщенні військкомату. Попередньо встановлено, що 19 вересня військовослужбовець-водій побив громадянина, при цьому погрожував йому зброєю. Відповідне відео з Самбору було поширене у мережі та ЗМІ. Потерпілого утримували у приміщенні військкомату з 12 вересня, його били та морили його голодом, знущалися аби він добровільно пройшов військово-лікарську комісію. Чому взагалі стаються такі ситуації та що робити, щоб такі випадки не допомагали ворожій пропаганді - в етері Апостроф TV розповів радник міністра внутрішніх справ України 2015-2021 роках Володимир Мартиненко.

Щодо інциденту у Самборі. Очевидно, що суспільство потребує справедливості та роз'яснення ситуації: чи дійсно ця подія мала місце чи там була провокація, про що вже почалися розмови. ДБР повідомило про відкриття кримінального провадження за фактом нестатутних взаємовідносин за ч 3 ст 406 Кримінального кодексу. І там санкція статті передбачає аж до 10 років тюремного ув'язнення.

Дивіться: У Львові працівники ТЦК силою скрутили чоловіка на вулиці: відео

Тепер щодо самої тенденції. Те, що зараз відбувається у військкоматах - не налазить ні на хвору, ні на здорову голову. І питання вже потребує детального розбору, і втручання всіх тих, хто має до цього відношення - починаючи від правоохоронної системи, включаючи сюди і керівництво Міністерства оборони, закінчуючи всією вертикаллю ТЦК.

Треба розбирати всі ці випадки. По кожному треба проводити ретельне розслідування і необхідно, щоб суспільство отримало відповіді на всі запитання: це поодинокі випадки чи хтось загрався у владу, яку йому надали у цей непростий період для країни, чи це системність. І якщо це системність, то її треба викорінювати та вибудовувати новий дієвий алгоритм.

Читайте: Хто з чоловіків може виїзджати за кордон в 2023 році: названі категорії

Ми бачимо. що це вже не перший випадок у військкоматах. Різні ситуації були, починаючи від отримання неправомірної вигоди за ухилення від мобілізації і закінчуючи переслідуванням призовників на вулиці з побиттями і використанням військовослужбовців на побудову власної дачі. Це вже взагалі ні на яку голову не налазить.

Звичайно, російська пропаганда використовує ці випадки у власних інтересах. Ситуація щодо довіри українців до військкоматів - вона на найнижчому рівні, відповідно цей рівень треба піднімати. Але не дивлячись на це, довіра до ЗСУ - у суспільстві на найвищому рівні.

Тому ми маємо отримати абсолютно вичищену, з повною довірою систему цих ТЦК. В іншому випадку у нас є серйозна загроза для обороноздатності держави.

Читайте: "Від воєнкома не втечеш": в Україні створять є-реєстр військовозобов'язаних

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами