RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

ЗСУ мають успіхи у районі Кліщіївки, Одрадівки та Шумів: що задумали російські військові

За добу на Бахмутському напрямку сталося 7 бойових зіткнень й Сили оборони мають успіхи поблизу Кліщіївки, Одрадівки та Шумів.

Про це в ефірі телемарафону розповів начальник прес-служби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

"Наші оборонці продовжують наступальну операцію південніше Бахмута, зокрема, за минулу добу маємо успіхи поблизу Кліщіївки, Одрадівки та Шумів. Там наші захисники продовжують наступ та вибивають окупантів із займаних рубежів, продовжують закріплятися на досягнутих рубежах та позиціях", - розповів Євлаш.

Противник не полишає ідеї відбити втрачені позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки, постійно штурмуючи та завдаючи вогневі удари по позиціях українських захисників.

"Ми тримаємо оборону, тримаємо надійно наші рубежі та продовжуємо завдавати вогневе ураження по противнику. За минулу добу противник 544 рази обстріляв з різного озброєння, включаючи важкі артилерійські системи та танкове озброєння, позиції наших захисників. Відбулося сім бойових зіткнень. Нам вдалося ліквідувати 115 окупантів на цьому напрямку, також троє здалося в полон", - розповів Євлаш.

Також він повідомив, що Сили оборони знищили чотири установки "Мста-б" й одну "Мста-С", "Піон" 203 мм, два самохідні "Гіацинти", вісім гармат Д-30, також дві протитанкові гармати МТ-12 "Рапіра". Також ЗСУ знищили три авто, два склади з боєприпасами та одну станцію радіоелектронної боротьби.

Окрім того Ілля Євлаш прокоментував інформацію про те, що найманців з ПВК "Вагнер" перекидають на Бахмутський напрямок.

За його словами, сталося "певне непорозуміння", адже вони не заходять згуртованим підрозділом у Бахмуті, а тих, хто після знищення ПВК підписав контракти з МО РФ, перекидають у складі різних військових частин, де вони йдуть на різні посади, від військових до інструкторів.

Ілля Євлаш уточнив, що на Донбасі зараз перебувають приблизно пів тисячі бійців з "Вагнера", але ці цифри можуть змінюватись. Цієї кількості недостатньо, щоб змінити ситуацію на лінії зіткнення, та вони не можуть виконувати задачі на кшталт окупації Бахмута. "Перш за все, це психологічний задум", - вважає Ілля Євлаш, додавши, що ймовірно, бойовиків перекидають на найгарячіші ділянки фронту, аби просто позбавитись.

У той же час на Лимансько-Куп’янському напрямку російські війська не намагаються штурмувати українські позиції, однак обстрілюють їх з літаків та гелікоптерів.

"Вони за минулу добу не проводили жодного бойового зіткнення, жодних штурмів, проте й надалі продовжують інтенсивно застосовувати авіацію. 14 разів вони обстрілювали наші позиції, використовуючи штурмовики Су-25 та гелікоптери Ка-52, завдали 579 обстрілів. Зараз вони працюють на максимально граничних дистанціях зі своєї артилерії, аби убезпечити свої системи від нашого потужного вогневого ураження", - розповів Євлаш.

За його словами, ворог наразі формує 12 штурмових рот чисельністю близько 2000 осіб, аби намагатися пробити оборону ЗСУ. Хоча, як зауважив він, Росія тривалий час намагалася це зробити, однак безуспішно.

"Зараз ми фіксуємо перехоплення про те, що ці мобілізовані війська... висловлюють негативні настрої, бунтівні, збираються складати зброю. Це свідчить про те, що у них відсутні будь-які успіхи", - зауважив Ілля Євлаш.

Нагадаємо, що заступник командира 3-ї штурмової бригади Родіон Кудряшов в ефірі Апостроф TV розповів, що ворог не має шансів утримати Бахмут та піде з міста.

  • Вас може зацікавити:

Під Вербовим росіяни зазнають великих втрат: в ЗСУ анонсували гарні новини

"Там справжня м'ясорубка": росіяни потрапили у пастку на фронті

Росіяни наступають біля Бахмута і Авдіївки, ЗСУ – на Запоріжжі і в дельті Дніпра: карти боїв від ISW