RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

29 червня

Всі новини

Масова перевірка довідок ВЛК та МСЕК: адвокат вказав на важливі нюанси

На сьогодні не передбачено будь-якої процедури, на підставі якої власник діючої довідки ВЛК або МСЕК зобов'язаний був би пройти повторний медичний огляд.

Про це повідомив адвокат Володимир Крекотень.

Читайте також: Мобілізацію в Україні можуть посилити: в Міноборони назвали умову

За його словами, абсолютно всі довідки ВЛК та МСЕК, згідно з якими визначається інвалідність або непридатність військовозобов'язаних до військової служби, видані з 24 лютого 2023 року, залишаються чинними до сьогодні.

Крім того, за словами адвоката, комісії, створені на підставі Указу Президента, не мають повноважень скасовувати такі довідки. А на сьогодні не передбачено будь-якої процедури, на підставі якої власник діючої довідки ВЛК або МСЕК зобов'язаний був би пройти повторний медичний огляд.

При цьому він зазначив, що якщо комісія під час перевірки виявить порушення у ухваленні рішення військово-лікарськими комісіям, вона може звернутися з відповідною заявою до правоохоронних органів. Тоді в рамках такого звернення може бути порушено кримінальне провадження, а особа, якій видали таку довідку, можуть викликати на допит, провести низку судових експертиз, під час яких буде визначено, хто правий, а хто винен.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіка умовно засудили на 3 роки, з випробувальним терміном на 1 рік, за те, що він пройшов ВЛК, але відмовився від служби.

Вас може зацікавити:

Розірвання шлюбу недостатньо: які докази треба батьку-одинаку для відстрочки від мобілізації

Дістануть кожного, хто хоч раз "засвітився": як ТЦК шукатимуть військовозобов’язаних

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.