RU  UA

З жовтня ситуація для України може погіршитись: в чому загроза постачання Росії ракет Zolfaghar і Fateh

З жовтня Росія зможе закупити в Ірану твердопаливні балістичні ракети Zolfaghar та Fateh – ситуація в Україні через це може погіршитися.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Олег Катков, головний редактор Defence Express.

За його словами, вся річ у тому, у жовтні завершується дія резолюції ООН щодо ядерної програми Ірану. Там був пакет санкцій, які до відкритого вторгнення РФ в Україну було ухвалено Радбезом ООН. Зараз же продовження цього санкційного пакета може бути проблематичним, оскільки Росія є постійним членом Ради безпеки ООН і ветуватиме. Більш того, ветувати може також і Китай, який останнім часом зближується з Іраном.

Читайте також: Іранські гіперзвукові ракети для Росії: коли Тегеран може почати постачання

"Відповідно, починаючи з жовтня РФ може закупити в Ірану зазначені балістичні ракети Zolfaghar і Fateh. Обидві ракети твердопаливні. Fateh, за попередніми даними, здатний бити приблизно на 220 км. Окремі модифікації - до 300 км. справа не лише у відстані, а й у пускових установках, які в Ірану часто маскуються під вантажний транспорт", — підкреслив Катков.

Він додав, що вони становлять серйозну загрозу ще й тому, що можуть перехоплюватися лише системами Patriot та FSAF SAMP/T. В Україні офіційно дві батареї Patriot та одна FSAF SAMP/T.

"Якщо нам дадуть ATACMS і дозволять бити на цих пускових установках на території РФ, то відповідь буде. Якщо ні, то ситуація може бути складною", - резюмував головний редактор Defence Express.

Раніше ми писали, що Кремль за допомогою Ірану до літа 2025 збирається виготовити 6 тисяч дронів.

  • Вас також може зацікавити:

Вдвічі потужніший за Mohajer-6: Іран показав новий бойовий дрон, фото і відео

В обмін на дрони-камікадзе: ЗМІ дізналися, що РФ постачає Ірану

Стартує з автомобіля: як виглядає і на що здатний новий іранський дрон-камікадзе