RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Реформа МСЕК в Україні: що хочуть змінити в процедурі встановлення інвалідності

В Україні планують впровадити чергову реформу щодо встановлення інвалідності – замість цієї процедури хочуть оцінювати втрату функціональності людини з обмеженими можливостями, аби людина мала змогу повернутися до роботи.

Про це під час брифінгу в Житомирі за підсумками Конгресу місцевих та регіональних рад при Президентові України розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, інформує "Укрінформ".

За його словами, уряд прийняв план реформування медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Уже з 2025 року підходи до проведення медико-соціальної експертизи та встановлення інвалідності кардинально зміняться.

Читайте також: Що потрібно для проходження МСЕК: повний перелік документів

"Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу", - пояснив він.

Ляшко наголосив, що законопроєкт, який змінить всю методологію встановлення інвалідності, презентують уже найближчим часом

"Ми зробили міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я – ред.) в країні національним класифікатором. Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися", - додав міністр.

Раніше ми писали, навіщо ліквідують МСЕК.

  • Читайте також:

Пропонував "купити" групу інвалідності: у Києві затримали торговця довідками МСЕК, фото

Нога за рік не виросла: як комісії МСЕК знущаються з людей

Встановлення групи інвалідності: які зараз критерії та що треба для отримання пенсії