RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Встановлення групи інвалідності: які зараз критерії та що треба для отримання пенсії

Міністерство охорони здоров'я України опублікувало критерії для встановлення інвалідності громадянам, щоб вони змогли отримати пенсійні виплати. Для отримання пенсії необхідно мати страховий стаж, відповідно до групи інвалідності.

Про це повідомила пресслужба МОЗ України у Facebook.

Читайте також: Отримають по 16 тис гривень: в Україні стартував проект для ветеранів-інвалідів

Критерії для встановлення інвалідності

Згідно постанови КМУ №10 від 21.01.2015 р, I, II чи III групу інвалідності громадянин України може отримати залежно від того, наскільки порушені функції органів і систем організму, а також обмежена життєдіяльність. Це можуть бути наслідки захворювань, травм або уроджених вад.

  • І група інвалідності - не здатність самообслуговування або неможливість виконувати окремі його елементи. Люди з нею потребують постійного стороннього догляду або допомоги.
  • II група інвалідності - значне обмеження життєдіяльності, але є здатність до самообслуговування.
  • III група інвалідності - помірні функціональні порушення, обмеження життєдіяльності. Люди з нею потребують соціальної допомоги та соцзахисту.

Рішення про встановлення групи інвалідності ухвалюється на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Адресу та контакти МСЕК в Україні, а також нові адреси комісій з Донецької та Луганської областей, можна дізнатися за "гарячою лінією" МОЗ: 0 800 60 20 19.

Страховий стаж для осіб з інвалідністю I, II чи III групи

Особа з будь-якою групою інвалідності може розраховувати на пенсію. Розмір виплат залежить від групи інвалідності. Для отримання пенсії має бути відповідний страховий стаж, але його наявність необов'язкова, якщо інвалідність настала у період строкової, військової служби або під час участі в Революції Гідності.

У разі, якщо людина не має достатнього стажу, вона може звернутися до відділу соцзахисту населення за місцем проживання та написати заяву про призначення допомоги.

Розмір пенсії по інвалідності

Пенсійні виплати по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю I групи – 100% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю II групи – 90% пенсії за віком;
  • особам з інвалідністю III групи – 50% пенсії за віком.

Якщо II група і людина не працює, то вона має право на виплати по інвалідності розміром пенсії за віком, якщо достатньо страхового стажу, відповідно до цієї групи.

Якщо група змінюється, то пенсія у новому розмірі виплачується одразу з дня зміни. Якщо після повторного медогляду групу інвалідності знижено, то виплати надходитимуть за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності, а далі - за умовами тієї групи інвалідності, до якої належатиме громадянин.

Нагадаємо, ветерани війни, які отримали інвалідність І або ІІ групи внаслідок бойових дій, можуть отримати додаткові виплати.