RU  UA

На Запоріжжі у росіян погано, на Херсонщині – ще гірше: яка ситуація на фронті і як ЗСУ допоможуть ATACMS

У силу логістичних проблем для окупантів на Херсонщині, куди агресору доводиться доставляти боєприпаси за 500 км, вони мають на лівому березі найхиткіше становище. Крім того, дається взнаки брак особового складу, частину якого їм доводилося перекидати на Запорізький напрямок.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан.

За його словами, якщо у районі Роботиного у росіян все "погано", то на півдні Херсонщини у них все ще складніше.

Читайте: Сили оборони розпочали проведення масштабних операцій на лівому березі Дніпра: звіт ISW і карти боїв

"Зараз їм доводиться вишукувати резерви, яких особливо і немає, тому якщо наше командування ухвалить рішення про форсування Дніпра, є чималі шанси не успіх", - зазначив експерт, додавши, що за останні тижні окремі розвідгрупи Сил оборони заходили на лівий берег і в сіру зону, фактично готуючи операцію з форсування.

Крім того, сьогодні вночі в Мелітополі на захопленому окупантами аеродромі гриміло "голосно та яскраво". Не виключено, що там ударили ATACMS, оскільки такого типу ракети використовують саме за майданними цілями.

Читайте також: Окупантам доставили партію "бавовни" на військову базу в Мелітополі: подробиці

Поки що ЗСУ передали або поки що лише "засвітили" ракети М-39 з касетною начинкою, що мають близько 950 суббоєприпасів М-74.

"Вона підривається в повітрі на висоті близько 1 км., суббоєприпаси відповідно розлітаються, накриваючи великі площі. Так зручно бити саме по аеродромах", - розповів Роман Світан, уточнивши, що одна така М-39 накриває близько 1 квадратного кілометра.

У той же час злітна смуга має площу близько 3 км. Тому три М-39 накривають як саму смугу, і стоянки поруч. А ще дві зможуть накрити пункт управління та склади забезпечення, які зазвичай знаходяться за аеродромом на відстані близько 2 км від нього.

"Тому першими цілями для таких ракет стали саме аеропорти в районі Бердянська та Луганська. Не виключено, що ще вдарили по Мелітополю. Такий самий аеродром є в районі Маріуполя. Йому, наскільки я розумію, також слід приготуватися", - прогнозує можливий удар ATACMS Роман Світан.

Однак він уточнює, що до Мелітополя ЗСУ може дістати й іншими ракетами. Але поки Генштаб не підтвердив інформацію, можна будувати різні версії, й все зводиться до того, що по аеродрому окупантів під Запоріжжям відпрацювали саме ATACMS.

Нагадаємо, що в ніч з 16 на 17 жовтня Сили спеціальних операцій, використавши американські далекобійні ракети ATACMS, провели операцію "DRAGONFLY", в результаті якої "бавовна" розцвіла одразу на двох військових аеродромах росіян у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську.

  • Вас може зацікавити:

Удар ракетами ATACMS по аеродрому в Бердянську: з'явились супутникові фото наслідків

Одночасно 6 ракет: з'явилось вражаюче відео запуску ATACMS по окупантах

Проблем у росіян стане більше: у чому важливість постачання ATACMS українській армії