RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Не робіть цього, інакше життя буде сірим: церковне свято 23 жовтня, головні заборони та прикмети

У понеділок, 23 жовтня, яке є дзеркальною датою, православні українці вшановують пам'ять апостола Якова, який був учнем Ісуса Христа та першим єпископом Єрусалимської церкви.

"Апостроф" розповідає про апостола, які прикмети та заборони є цього дня.

Читайте також: Новый церковный календарь: когда начнется Рождественский пост в 2023 году

Апостол Яків був з групи "братів Господніх", адже був одним з синів Йосифа Обручника від його першої дружини. Яків головував на Апостольському Соборі в Єрусалимі у 51 р. після Р. Х., а також є автором Соборного послання про добрі справи для спасіння, автором сімох послань до ранніх християнських церков, був третім єпископом Антіохії.

Апостола Якова заарештував імператор-іконоборець Візантії Лев V Вірменин та відправив до Риму. Там його засудили до смерті від диких звірів у Колізеї. По дорозі до Риму апостол зустрічався з християнами з різних міст, писав їм листи, в яких висловлював віру, закликав до єдності церкви та просив не перешкоджати його мученицькому призначенню, а радіти за нього, адже він хотів стати "чистим хлібом Христа". Його скинули з портика храму та вдарили по голові. Був похований у Римі.

Прикмети та традиції 23 жовтня

За повір'ями, цього дня проводили "бджолині ігри": їли мед та дзижчали, як бджоли, аби "задобрити" їх та щоб приносили більше меду наступного року. Також 23 жовтня "закармливали" землю: на город та в поле сипали пироги та хліб для птахів, щоб був багатий урожай згодом.

Пращури вірили, що якщо цього дня випав сніг та не тане, то буде м'яка та тепла зима. А якщо йде град чи сніг крупою, то через два тижні настане справжня зима з холодами. Також якщо сильно йде рясний дощ 23 жовтня, то наступного року буде великий урожай.

Що заборонено робити 23 жовтня

Цього дня не можна влаштовувати гучні вечірки, співати, танцювати, злитися, конфліктувати та відмовляти у допомозі. Також бажано не пити натщесерце воду, інакше життя стане сірим та безрадісним.

Раніше ми публікували сприятливі дати для весілля у 2024 році.

  • Вас може зацікавити:

Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка

Сильні молитви за українських бійців та мир в Україні

Новий церковний календар: коли розпочнеться Різдвяний піст у 2023 році